Την εκτίμηση ότι ο μέσος όρος της ανεργίας στη χώρα μας θα αγγίξει και το 24% στο τρέχον έτος (από 22,5% τον Απρίλιο) διατύπωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, κάνοντας μάλιστα λόγο για αυξητική τάση και στο 2013.

\”Με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να αποτραπεί η πορεία της επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών. Στην Ελλάδα, ένας απασχολούμενος συντηρεί έναν άνεργο ή έναν συνταξιούχο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί\” υπογράμμισε ο κ. Ρομπόλης, επισημαίνοντας ότι το 2016 οι άνεργοι στην Ευρώπη θα φθάσουν τα 22 εκατομμύρια.

Τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομία από την ανεργία χάνει ζήτηση και κατανάλωση, με επακόλουθο την επιδείνωση της ύφεσης, και τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν πόρους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού, καθώς υπάρχει φαινόμενο επιλεκτικής μετανάστευσης από νέους υψηλής εξειδίκευσης. «Θα παραμείνουμε χώρα μεσαίας και ανειδίκευτης εργασίας και περιορισμένης ανάπτυξης» προειδοποίησε ο κ. Ρομπόλης.

Το δίχτυ προστασίας έχει μειωθεί μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα η μείωση του κόστους εργασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook