Πέρασε δέκα χρόνια από τη ζωή του έγκλειστός στο Γκουαντάναμο και σήμερα επέστρεψε στην πατρίδα του το Σουδάν.

Ο Ibrahim al-Qosi, αφού εξέτισε μειωμένη ποινή για βοήθεια που παρείχε στην Αλ Κάιντα, στο Αφγανιστάν, αφέθηκε ελεύθερος προσπαθώντας και  θέλοντας να ξεχάσει όλα όσα τον συνδέουν με τον εφιάλτη της δεκαετούς κράτησής του.

Για κάποιο διάστημα θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα επανένταξης στο Χαρτούμ, το οποίο χρηματοδοτείται από την τοπική κυβέρνηση, και αργότερα θα επιστρέψει στην πόλη από όπου κατάγεται για να είναι μαζί με τη σύζυγο και τις δυο τους κόρες, γράφει το Al Arabiya.

O al-Qosi πρόσφατα έγινε 52 ετών, δεν είχε καμία επαφή με τους δικούς του από το 2002, οπότε και συνελήφθη και η αποφυλάκισή του φέρνει τον αριθμό των νυν κρατουμένων του Γκουαντάναμο στους 168.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δικηγόρο του, Paul Reichler ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο αραβικό δίκτυο από την Ελλάδα όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε νομικό συνέδριο, η αποφυλάκισή του «πιθανότατα αποτέλεσε το καλύτερο δώρο γενεθλίων».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την είδηση της αποφυλάκισης του Σουδανού.

Στο Γκουαντάναμο κρατούνταν σχεδόν 700 άτομα, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να κλείσει τη φυλακή, πρόθεση στην οποία διαφώνησε το αμερικανικό Κονγκρέσο.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook