Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «επαναβεβαιώνει», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του σε γραπτή δήλωση, το ενδιαφέρον της χώρας για «απευθείας, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, με στόχο την υπέρβαση όλων των αντικειμενικών και επιβληθέντων εμποδίων που βαραίνουν τις διμερείς σχέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μπόρτσε Στάμοφ, «η Δημοκρατία της Μακεδονίας εκφράζει πλήρη ετοιμότητα και καλή διάθεση για ειλικρινή και περιεκτική προσέλευση σε διάλογο, σε οποιοδήποτε μέρος, επίπεδο και πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτίμηση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ είναι ότι «η εμπλοκή σε ένα παιχνίδι αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών δεν θα ήταν αποτελεσματική και πως δεν πρέπει να αναμένεται ότι η χώρα θα εισερχόταν σε τέτοιου είδους παιχνίδια και σενάρια».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα και συγκεκριμένη παρεμπόδιση τα οποία μόνο μέσω ορθολογικής προσέγγισης και διαλόγου θα μπορούσαν να ξεπεραστούν και έτσι να επιδειχθεί ωριμότητα και υπευθυνότητα, όπως αρμόζει σε δύο γείτονες χώρες που μοιράζονται την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα και αξίες. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ανοιχτή και έτοιμη, αντί για τοίχους, να οικοδομήσει γέφυρες με την Ελληνική Δημοκρατία, οι οποίες θα συνδέσουν και θα φέρουν εγγύτερα τους πολίτες των δύο χωρών καθώς και τις επιχειρήσεις και τις ιδέες τους», αναφέρεται ακόμη στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

«Οδηγούμενη από απολύτως ειλικρινείς προθέσεις, όπως εξάλλου αρμόζει σε γείτονες, η Δημοκρατία της Μακεδονίας για μια ακόμη φορά απευθύνει έκκληση για διάλογο και όχι για μονολόγους διότι δύο μονόλογοι δεν κάνουν διάλογο. Οι πολίτες των δύο χωρών βρίσκουν συγκεκριμένους τρόπους και για διάλογο και για επικοινωνία και για επιχειρήσεις και συνεργασία. Απομένει οι πολιτικοί να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook