Η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερού, απλού, δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος στις βασικές αρχές του οποίου είναι ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 8ου ετήσιου φορολογικού συνεδρίου Athens Tax Forum 2012 με θέμα «Υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή. Πρόσθετα εμπόδια στο δύσβατο δρόμο προς την ανάπτυξη» που διοργάνωσε την Παρασκευή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η Ελλάδα με ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα η Ελλάδα «θα περάσει το μήνυμα προς την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι μπορεί αξιόπιστα να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, στο χαιρετισμό του.

Πρόσθεσε πως «είναι κρίμα ότι τα μεσοβραχυπρόθεσμα αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος δεν μπορούν παρά να έχουν τον χαρακτήρα της εξισορρόπησης των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας και όχι την κοινωνική εκείνη ανταποδοτικότητα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ανέμενε κανείς από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος» και κατέληξε: «Θέλω όμως να πιστεύω ότι, μακροπρόθεσμα και με τη διαμόρφωση της κατάλληλης φορολογικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες, η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος θα αποφέρει και τους αναμενόμενους ανταποδοτικούς καρπούς προς όφελος της κοινωνίας».

«Ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού μας συστήματος περνά μέσα από μία ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Μαυραγάνης, σημειώνοντας ότι οι μέχρι σήμερα αλλαγές, που έγιναν στο φορολογικό σύστημα, ήταν «κατ’ όνομα» μεταρρυθμίσεις και, σε καμία περίπτωση, δεν έφεραν τα αποτελέσματα, που οι εμπνευστές τους υποσχέθηκαν, προσθέτοντας ότι δεν είχαν το χαρακτήρα στοχευμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός ανέφερε ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις, που θα αναληφθούν, οι περισσότερες εκ των οποίων περιλήφθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως η απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η επανεξέταση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με στόχο τη μείωση των κλιμακίων και επανεξέταση του αφορολόγητου προς τα πάνω και η αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

Στην επείγουσα αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου η Ζωρζέττα Λάλη, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα τονίζοντας ότι από τότε που η Ομάδα Δράσης ήρθε στην Ελλάδα, το θέμα της φορολογικής διοίκησης και της φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν από τις ύψιστες προτεραιότητες.

«Το έργο είναι τεράστιο, οι ανάγκες είναι τεράστιες αλλά και η πολιτική αστάθεια και οι αναταράξεις του τελευταίου δεκάμηνου ήταν οι αιτίες που δεν μπορούσαμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο έργο. Με τη νέα κυβέρνηση όλοι ευελπιστούμε ότι τα θέματα φορολογικής μεταρρύθμισης θα προχωρήσουν και επιτέλους η χώρα θα έχει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο και αποτελεσματικό, θα είναι απλό και θα έχει συστήματα που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την μη πληρωμή των φόρων. Ήδη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς».

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε από την πλευρά του ότι οι προϋποθέσεις επιτυχίας είναι πρώτον η στροφή στην παροχή υπηρεσιών με αλλαγή όλης της δομής του μηχανισμού, ώστε να ασχολείται με τις υπηρεσίες που δίνει προς τους πολίτες, δεύτερον «μετρήσεις πάντα και παντού», τρίτον δημόσιες και τακτικές, γρήγορες αλλά διαφανείς διαδικασίες προμηθειών και τέλος αμοιβές σε σχέση με τους στόχους και την παραγωγικότητα.

Στον δύσκολο ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι υπηρεσίες καλούνται να ανταποκριθούν στο έργο των δημοσιονομικών αναγκών της πολιτείας για πάταξη της φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κ.ά. ενώ την ίδια στιγμή έχουν προβληματική μηχανοργάνωση, έλλειψη προσωπικού, εξαθλιωμένους μισθολογικά υπαλλήλους και γίνονται κέντρα κοινωνικής έντασης και εκτόνωσης από τη δυσβάστακτη φορολογία.

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική συμφωνία εμπλεκόμενων Αρχών. Ειδικότερα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων να επανέλθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, οι έχοντες και κατέχοντες να αναλάβουν μέρος του κόστους της κοινωνικής συνοχής, οι φορολογικοί κρατικοί πόροι να διαχειρίζονται με διαφάνεια, η φοροδιαφυγή να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα και να αναπτυχθούν εθνικοί λογαριασμοί ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

Ο καθηγητής και ερευνητής, Φρίντριχ Σνάιντερ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς της Αυστρίας, στην ομιλία του στοχοποίησε ως κύριο πρόβλημα τη μαύρη οικονομία και τη διαφθορά που δείχνει ότι εντείνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις εσωτερικές οικονομίες.

Όπως εκτίμησε ότι η παραοικονομία το 2011 διαμορφώθηκε σε ποσοστό 24,3% του ΑΕΠ. Ειδική αναφορά έκανε στην πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας τονίζοντας ότι ένα απλούστερο και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα αποτελούσε καλό εναρκτήριο βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ενώ παράλληλα έκρινε αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στην Ελλάδα.

 

in.gr