Νέες μειώσεις συντάξεων για τους δικαιούχους των λεγόμενων ευγενών ταμείων μελετά το υπουργείο Εργασίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων στο πλαίσιο της εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, η πρόταση του ΚΕΠΕ η οποία θα ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων να μην ξεπερνά τις 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ετησίως.

Σήμερα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μπαίνει στα 2.773 ευρώ ενώ στην περίπτωση συνόλου κύριας και επικουρικής στις 3.680 ευρώ.

Η επιβολή πλαφόν αναμένεται να επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των λεγόμενων ευγενών ταμείων όπου το σύνολο συντάξεων ακόμη και μετά τις μειώσεις ξεπερνά τις 2.400. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές Πανεπιστημίου, Ανώτεροι Δικαστικοί και Ανώτεροι Αξιωματικοί.

Εκτός από τις συντάξεις, η κυβέρνηση μελετά και τον «εξορθολογισμό» των εφάπαξ που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση που θα έπρεπε ήδη να έχει εκπληρωθεί.

Προκειμένου να αποφύγουν νέα μείωση στα εφάπαξ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προτείνει να αποδίδεται στο ΤΠΔΥ το 50% του ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων του Δημοσίου και το 2% της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ προϋπόθεση για την καταβολή εφάπαξ θα είναι η συμπλήρωση 25 ετών προϋπηρεσίας.

Για 12- 24 χρόνια υπηρεσίας οι συνταξιούχοι θα παίρνουν έντοκα το σύνολο των εισφορών για 6- 12 χρόνια, έντοκα το 70% των εισφορών και για υπηρεσία που δεν θα ξεπερνά τα 6 χρόνια δεν θα προβλέπεται εφάπαξ.

Προϋπόθεση για την εξυγίανση του ταμείου είναι και η απόδοση 1,2 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με αντικείμενο συζήτησης τα εφάπαξ του Δημοσίου.

in.gr