Νέα μείωση κατέγραψαν τον Ιούνιο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τειρεσίας Α.Ε. τον Ιούνιο σφραγίστηκαν 11.538 επιταγές ύψους 99,08 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά 41,12% σε ετήσια βάση. Σε σχέση με τον Μάιο του 2012 το ποσό είναι μειωμένο κατά 16%.

Επίσης απλήρωτες έμειναν 9.118 συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 13,94 εκατ. ευρώ, και αυτό το ποσό είναι μειωμένο κατά 12,58% σε ετήσια βάση και κατά 19,92% σε σχέση με τον Μάιο του 2012.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούνιος) τα συνολικά «φέσια» έφτασαν στο ποσό των 930,76 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου έχουν σφραγιστεί 77.508 επιταγές συνολικής αξίας 827,26 εκατ. ευρώ και δεν έχουν πληρωθεί 65.589 συναλλαγματικές ύψους 103,5 εκατ. ευρώ.

Η μείωση που εμφανίζουν οι ακάλυπτες και οι απλήρωτες συναλλαγές αποτυπώνει την εικόνα που εμφανίζει η αγορά όπου επικρατούν συνθήκες μεγάλης πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η αγορά προσδοκά στη σταδιακή βελτίωση του κλίματος στους επόμενους μήνες με την εκταμίευση ποσών από την τρόικα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αποκατάσταση της ρευστότητας από τις τράπεζες με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την προώθηση μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. «Ανάσα» στην καταναλωτική ζήτηση αναμένεται να δώσει και η σχεδιαζόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μέτρο το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook