Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να μειώσουν το αίσθημα κόπωσης κατά 50%, σύμφωνα με ερευνητές, ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων για διάστημα 12 εβδομάδων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κόπωσης η οποία να φθάνει ακόμα και στο ήμισυ σε γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, αλλά δεν πάσχουν από κάποια υποκείμενη νόσο.

Το αίσθημα κόπωσης επισημαίνεται πολύ συχνά από τους ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται το γιατρό τους, με το ποσοστό να φθάνει ακόμα και το 1/3 αυτών, ενώ σημειώνεται πως οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για κάτι τέτοιο σε σχέση με τους άντρες.

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη του οργανισμού που αποθηκεύει σίδηρο και ελέγχει την απελευθέρωσή του στο σώμα, αλλά είναι και είναι εκείνη που μετράται όταν γίνεται αιματολογικός έλεγχος, ενώ συνήθως βρίσκεται ελαττωμένη σε περιπτώσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.

Σε αιματολογικό έλεγχο λοιπόν που έγινε σε 198 άτομα τα οποία δήλωναν κόπωση, βρέθηκε πως, παρουσιάστηκαν επίπεδα κάτω από τα 50g/L, ενώ κατόπιν με συμπληρώματα διατροφής για 12 εβδομάδες, εμφάνισαν μείωση της κόπωσης κατά 50%, εν αντιθέσει με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο όπου ανέφεραν ελάττωση του συμπτώματος μόνο το 19% αυτών.

Οι θετικές επιπτώσεις στην αιμοσφαιρίνη, τη φερριτίνη και άλλα στοιχεία του αίματος, ήταν εμφανείς έξι μόλις εβδομάδες από τη λήψη των συμπληρωμάτων σιδήρου, ανέφερε το καναδικό περιοδικό Medical Association.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα συμπληρώματα σιδήρου δεν έχουν αντικαταθλιπτική ή αντιστρεσογόνο δράση, παρά μόνο βελτιώνονται οι αιματολογικοί δείκτες, καθώς και η σωματική και ψυχολογική απόδοση του ατόμου και πάντα βέβαια με τη σωστή καθοδήγηση από τον θεράποντα ιατρό.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook