Αντισυνταγματική χαρακτήρισε τυχόν περαιτέρω περικοπή στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου τους, είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας άπαντες να αναλογιστούν «ποιες θα είναι οι συνέπειες, από το Σεπτέμβριο ακόμη, αν υποθέσουμε -που το απευχόμαστε- ότι θα περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών».

Η δήλωση του κ. Ρουπακιώτη έγινε με αφορμή την επίσκεψή του, συνοδεία του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Καραγκούνη, στο Εφετείο, το Πρωτοδικείο, και το Ειρηνοδικείο Αθηνών_ με την οποία και έκλεισε ο κύκλος επαφών της νέας ηγεσίας με τις διοικήσεις των δικαστηρίων.

Με έμφαση στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2012 (μόλις 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 730 εκατ. ευρώ, και το 2010 950 εκατ. ευρώ), ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε ως «ανέφικτες» επιπλέον περικοπές δαπανών.

«Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας ή το πόδι μας θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να καλυφθούν με τη διαδικασία των μετατάξεων πλείστα όσα κενά δικαστικών υπαλλήλων, αλλά να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για «σημαντικότατες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση και σε αίθουσες δικαστηρίων», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά θα γίνει αποδεκτό το αίτημα του κόσμου της Δικαιοσύνης ως προς την ένταξη των αιθουσών της Σχολής Εθνικής Άμυνας στη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών για δικαστικές αίθουσες ή γραφεία.

Έλεγχος για τον συναγερμό

Έκτακτο έλεγχο διενεργεί, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Μαρίνου Σκανδάμη, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης σχετικά με τη βλάβη στη λειτουργία του συστήματος συναγερμού στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.

Ο έλεγχος διενεργείται μετά την απόδραση της 40χρονης κρατούμενης από τη Σερβία, μέλους της ομάδας «Ροζ Πάνθηρες», προκειμένου «να εξεταστούν οι λόγοι μη λειτουργίας του συναγερμού, η τυχόν ύπαρξη υπηρεσιακών ευθυνών καθώς και να διαπιστωθεί αν είχε ενημερωθεί σχετικά η Διεύθυνση του καταστήματος».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook