Ανακριβές χαρακτηρίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ευρώ αντί των ζητούμενων 2,2 δισ. ευρώ, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την απροθυμία κάποιων υπουργών να προχωρήσουν σε ουσιαστικές περικοπές.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας νέας, αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, με κύριο στόχο την υψηλή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς επίσης ότι εκτός από ωφέλιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει και μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι «τα οφέλη αυτά δεν προκύπτουν από περικοπές δαπανών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά του συνόλου της κυβέρνησης» και εξηγεί ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του ίδιου είναι μικρότερος από 100 εκατομμύρια. Ακολούθως, το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου αναφέρεται στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα:

«Τόσο για τον ακριβή υπολογισμό των εξοικονομούμενων πόρων, όσο και για την υλοποίηση των στόχων της εξοικονόμησης, απαιτείται η συνεργασία και των άλλων υπουργείων. Αντιθέτως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία τόσο με το υπουργείο Οικονομικών, όσο και με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ανατροπής δεδομένων δεκαετιών στη Δημόσια Διοίκηση, με κατ' εξοχήν παράδειγμα αυτό της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου, η οποία θα ακολουθηθεί και από αξιολόγηση του προσωπικού.

»Η προσπάθεια ακριβούς υπολογισμού του δημοσιονομικού οφέλους της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος και της συναρμοδιότητας όλων των υπουργείων στην προσπάθεια αυτή, δε θα ήταν δυνατόν μια κυβέρνηση λίγων ημερών να έχει οριστικοποιήσει τα ποσά που θα προκύψουν από τις περικοπές δαπανών που συνδέονται με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

»Είναι όμως βέβαια ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη (πάντα μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να μη γίνουν απολύσεις), από εξοικονόμηση πόρων σε δαπάνες όπως μισθώματα, έξοδα κίνησης και τηλεπικοινωνιών, διευθυντικές αμοιβές, ενοποίηση προμηθειών, κ.λπ. Παράλληλα θα υπάρξει όφελος από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων της Δημόσιας Διοίκησης» αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

 

in.gr