Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές που μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα με τα χωριά Πλατάνι και Κάτω Καστρίτσι να έχουν εκκενωθεί έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής. Την είδηση επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ενώ η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί από την γγ. Πολιτικής Προστασίας. 

Συγκεκριμένα, με επείγον έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θ. Μπούφη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πέντε δημοτικές κοινότητες Σελλών, Αργυρών, Ανω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Πλατανίου και Δρεπάνου.

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας έχουν διατεθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας που μετέβη στο σημείο της φωτιάς.

Από το πρωί υπήρχε έντονη ανησυχία για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς το κτήριο είχε σκεπαστεί από πυκνούς καπνούς. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας το μεσημέρι δεν τίθεται θέμα εκκένωσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο. 


Αυτήν την ώρα το μέτωπο της φωτιάς απειλεί τα χωριά Άνω και Κάτω Καστρίτσι, εκεί όπου ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είκοσι άτομα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ ξεκινά αυτήν την ώρα από την Αθήνα για να συμβάλλει άμεσα στο δύσκολο έργο κατάσβεσης της φωτιάς. Οι εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και από άλλα μέσα της χώρας, συγκεκριμένα από την Αιτωλοακαρνανία. 
Επί τόπου επιχειρούν 33 οχήματα με 65 πυροσβέστες και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Για το συντονισμό της επιχείρησης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Στην περιοχή βρίσκονται λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους, ενώ ο δήμος Πατρέων έχει μεριμνήσει για την φιλοξενία τους.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας είχε εκφράσει τους έντονους φόβους του για εκκένωση των χωριών Άνω και Κάτω Καστρίτσι. Για «ανεξέλεγκτη κατάσταση» έκανε λόγο και ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα είναι πολλά και ανεξέλεγκτα. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν φυσικά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή.


Άνθρωποι της περιοχής περιγράφοντας την εικόνα που αντικρίζουν στα τηλεοπτικά μέσα μιλούν για μία άρρωστη κόκκινη ατμόσφαιρα και «βροχή» από αποκαΐδια. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει και το νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά. 

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Πατρών - Κορίνθου.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, σε δασική έκταση στην περιοχή Τζάιλο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και από τον γειτονικό νομό Ηλείας, καθώς και εναέρια μέσα.

Η πρώτη εστία που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στα χωριά Σελλά και Αργυρά απείλησε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής ακύρωσε αισίως την οδηγία εκκένωσης του χωριού.


Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από το χωριό Σελλά, ενώ εικάζεται ότι όλα ξεκίνησαν από αμέλεια κάποιου που βρισκόταν στο πανηγύρι που είχε στηθεί στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο γιόρταζε χτες.
protothema.gr