Μετά από εφτά ολόκληρους μήνες προετοιμασίας και διάδρασης, το πρώτο φεστιβάλ που δημιουργείται από το ίδιο το κοινό είναι γεγονός! Με κρητική λοιπόν καταγωγή, το «ΦεστιβαλάΚι» είναι ένα σύγχρονο, ετήσιο, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ – θεσμός με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό της Κρήτης που έρχεται να δώσει βήμα έκφρασης σε κοινό και καλλιτέχνες με την φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα δυναμικό πυρήνα προστασίας, ανάδειξης, έμπνευσης, αναπαραγωγής και μετάδοσης της κρητικής «κουλτούρας» σε εμάς και τους επισκέπτες μας.

Στο μεταξύ, ο πολιτιστικός πλούτος και η καλλιτεχνική δράση με σημείο αναφοράς το νησί είναι τόσο ανεξάντλητα πεδία που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εξαντληθούν στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ… πόσο μάλλον σ’ ένα «φεστιβαλάκι». Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε προς παρουσίαση ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα διάφορα πεδία καλλιτεχνικής δραστηριότητας και τις προτάσεις του κοινού: Για να μπούμε λοιπόν στο δια ταύτα ας δούμε «τι θα δούμε» και «τι θα ακούσουμε» στην πρώτη πειραματική έκδοση του «ΦεστιβαλάΚι» στις 26 & 27 Ιουλίου στην «Πύλη Βιττούρι»:

λου. Η Κρήτη λοιπόν καλλιτεχνικα, σύγχρονα και αφαιρετικά σχεδιασμένη με λιτές, πολύχρωμες γραμμές – κάθε μια από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα πεδίο / τέχνη και οι οποίες τέμνονται μεταξύ του όπως το δοξάρι τέμνει τις χορδές της λύρας. Παρουσιαζονται αγκαλιασμένες, όπως σε κρητικό χορό αφήνοντας ένα κενό που υποδηλώνει τόσο την είσοδο στην ψυχή – πνεύμα της Κρήτης όσο και την ανοιχτή είσοδο σε όποιον θέλει να συμμετέχει στο φεστιβάλ ή πιο λαικά να μπει στον χορό. Το λογότυπο που εμπνεύστηκε ο Νίκος Σηφάκης, μεταξύ άλλων, προσφέρει μια ευρύτερη επικοινωνιακή ταυτότητα χρησιμοποιώντας ανάλογα τις γραμμές για να αποδώσει την κάθε τέχνη ξεχωριστα ως σύμβολο.

Μουσική / 21:30- 1:30

Το συναυλιακό πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια σφαιρική εικόνα της κρητικής μουσικής από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, το χθες μέχρι το σήμερα, και από την λύρα ή την ασκομαντούρα μέχρι το βιολί,  το λαούτο, το φαμπιόλι κλπ ή παντρέματα με άλλες μουσικές επιρροές και όργανα.

Πιο συγκεκριμένα:

Συναυλίες – Πέμπτη 26/7

Ψαρογιώργης: Απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών και θρέμμα της αστείρευτης μουσικής δεξαμενής των Ανωγείων ο Γιώργης Ξυλούρης μας «ξανασυστήνει» το κρητικό λαούτο στην καλύτερη του εκδοχή… αυτή του πρωταγωνιστή.

Γεωργία Νταγάκη: Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και λυράρισσα απο το Ρέθυμνο θα μας ξεναγήσει στην δική της Κρήτη μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο, «unplugged» πρόγραμμα με κρητικά τραγουδια αλλά και τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης.

Μουσικό σχήμα «γέρανος»: Τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί από το Ηράκλειο – η Μαρία Φασουλάκη, ο Γιώργης Γιανναδάκης, ο Γιάννης Παξιμαδάκης και ο Γιώργης Ζαχαριουδάκης – συμπράττουν σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικά σχήμα που ξεγλυστράει από τους λαβυρινθώδεις ήχους της Κρήτης για να ενώσει τους κρητικούς ήχους με αυτούς του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.


Συναυλίες – Παρασκευή 27/7

Ross Daly Trio: Ο Ross Daly με την συντροφιά της Κέλυ Θωμά και του Γιώργη Μανωλάκη θα μας ταξιδέψουν με παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες από την Κρητική μουσική και ήχους της Ανατολής. 

Βαγγέλης Βαρδάκης: Από τους πλέον αξιόλογους πρεσβευτές της αυθεντικής μουσικής της ανατολικής Κρήτης, μελετητής της παραδοσιακής μουσικής με πλούσια αρθρογραφία και για πολλούς ο πιο αντιπροσωπευτικός βιολάτορας του νησιού θα μας μυήσει σε παλιούς σκοπούς και χορούς της Κρήτης.

Λαϊνάκης Λεωνίδας: Εξαιρετικός συνεχιστής του ταμπαχανιώτικού ρυθμού. Πάντρεμα της κρητικής μουσικής και του ρεμπέτικου.

Aλέξανδρος Παπαδάκης: Ένας ακούραστος εξερευνητής της κρητικής μουσικής παράδοσης που θαρρείς πως βγήκε από το παρελθόν για να αναβιώσει παλιά «ρεθεμνιώτικα» γλέντια και σκοπούς, τόσο με τη λύρα του όσο και με την χρήση παραδοσιακών οργάνων όπως η ασκομαντούρα και τα θιαμπόλια.

Πολιτιστικός σύλλογος Χανίων “Ετεοκρήτες”: Κανένα κρητικό φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένο μουσικα χωρίς ριζίτικα τραγούδια, τραγούδια βγαλμένα από τις «ρίζες» των Λευκών ορέων… τις Μαδάρες.

 

Χορός / 18:30 – 21:00

Οι λάτρεις των κρητικών χορών, θα έχουν την δυνατότητα να εντρυφήσουν στην τέχνη των παραδοσιακών χορών της Κρήτης και να προετοιμαστούν «για την συνέχεια» υπό την καθοδήγηση του Διδασκαλείου παραδοσιακού χορού και μουσικής «Χορωδείον»

Μαντινάδα / 21:30 – 1:30

Κρητικό φεστιβάλ χωρίς μαντινάδες δεν γίνεται!

Επιλέχθηκαν και θα παρουσιαστούν οι καλύτερες μαντινάδες του κοινού με θέμα τον «κρητικό σεβντά»… και όλα του τα συνακόλουθα.

Βιβλίο

Καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί εκθετήριο – πωλητήριο βιβλίων και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη.

Εικαστικά

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εκτεθούν έργα εικαστικών που εμπνέονται απο την Κρήτη

Φωτογραφία

Οι εραστές της φωτογραφίας κλήθηκαν να εντοπίσουν και να αναδείξουν την ψυχή της Κρήτης μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους θα παρουσιαστούν στην φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αναζητώντας την ψυχή της Κρήτης».

 

Προβολές ταινιών

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και παραγωγές μικρού μήκους με ποικίλη θεματολογία γύρω από την Κρήτη

·         ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Στέλιος Αποστολόπουλος, 2009, 52’

·         ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ (Ελισάβετ Λαλουδάκη, 2009, 52’)

·         ΤΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ (Μανώλης Ταξειδαράκης, 2007, 61’ 

·         Η ΤΑΞΗ-L’ ORDRE (Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, 1974, 44’) 

·         ΓΑΥΔΟΣ: ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ (Ανθή Νταουντάκη, 2012, 93

·         Η ΒΕΝΤΕΤΑ (Ερασμία Κοιλιάρη, Μανώλης Πασπαράκης, 2008, 70΄)

Παραδοσιακές τέχνες

Νέοι και άξιοι συνεχιστές παραδοσιακών τεχνών θα μας παρουσιάσουν ζωντανά την τέχνη τους… για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι! Πιο συγκεκριμένα:

Kρητικό μαχαίρι: Το κρητικό μαχαίρι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής ενδυμασίας αλλά και της κρητικής ψυχής. Στην αξιοθαύμαστη αυτή τέχνη θα μας ξεναγήσει ο Στάυρος Πατεράκης από τα Χανιά.

Στιβάνι: Λίγοι είναι πια οι κατασκευαστές στιβανιών και ακόμα λιγότεροι οι νέοι «τσαγκάρηδες». Ένας από αυτούς, Ο Γιώργης Πατεράκης από τα Χανιά, θα μας μυήσει βήμα προς βήμα στον τρόπο κατασκευής του λεβέντικου, κρητικού στιβανιού.

Κρητικη φορεσιά: Άξιος συνεχιστής μίας σπανιότατης πια τέχνης, ο Νικόλας Τερεζάκης από τα Χανιά, θα μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της πολύπλοκης παραδοσιακής κρητικής ενδυμασίας

Τοπικά ποτά & μεζέδες

Οι παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, η τσικουδιά ή το κρασί δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από ένα κρητικό φεστιβάλ! Άλλωστε «νηστικό αρκούδι… δεν χορεύει»… λέγαν οι παλιοί!

Την Πέμπτη 26 & την Παρασκευή 27 Ιουλίου «πάμε ΦεστιβαλάΚι»! Τιμάμε και γλεντάμε τον τόπο μας, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και στον άκρως ατμοσφαιρικό χώρο της πύλης Βιττούρι (ενετικά τείχη). Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συντονιστείτε με το fb: festivalaki: cretan festival of arts & culture και στο www.festivalaki.gr ή επικοινωνήστε  μαζί μας στο [email protected] με κοινοποίηση στο [email protected]. Το φεστιβάλ διεξάγεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ηρακλείου.

 

Αντέστε να γιορτάσομε,

τση τέχνης το μεράκι,

την Κρήτη να γλεντήσομε,

…πάμε ΦεστιβαλάΚι !

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook