Η εξαγωγή των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης στην Κινεζική επαρχία Σίτσουαν με τα 80 εκ. καταναλωτές, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του αντικυβερνήτη της περιοχής  Wei Hong, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο νησί μας συνοδευόμενος από επτά αξιωματούχους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εισαγωγικό εμπόριο.

Τον Κινέζο αντικυβερνήτη της επαρχίας Σίτσουαν υποδέχτηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, και η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Εκτός από το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξε για τα Κρητικά προϊόντα ο Κινέζος αντικυβερνήτης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί και ο εισερχόμενος τουρισμός από την επαρχία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Επίσης όπως  ανακοινώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ Κρήτης και Σίτσουαν πρόκειται να υπογραφεί Πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας.           

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην προώθηση των Κρητικών προιόντων και του τουρισμού μας στις διεθνείς αγορές, είπε, ότι, «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης στην Κίνα και συγκεκριμένα σε μια μεγάλη επαρχία την Σιτσουάν με τα 80 εκ. καταναλωτές» και προσέθεσε: «Σήμερα στην Ένωση Πεζών υπογράφτηκε ένα σημαντικό συμφωνητικό συνεργασίας για την εξαγωγή ελαιολάδου και κόκκινου κρασιού στην Κινεζική επαρχία. Εμείς επιδιώκουμε και σε αυτήν την Κινεζική επαρχία να προωθήσουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα όπως επίσης να προωθήσουμε το τουριστικό μας προϊόν στην Κίνα».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε, ότι, σύντομα πρόκειται να υπογραφεί Πρωτόκολλο συνεργασίας και φιλίας με την επαρχία Σίτσουαν που θα προβλέπει την ανάπτυξη του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.

«Βήμα-βήμα ‘χτίζουμε’ αυτή την συνεργασία προκειμένου να ‘κατακτήσουμε’ μια πολύ μεγάλη αγορά. Στόχος μας είναι την επόμενη πενταετία τα προϊόντα της Κρήτης να έχουν ‘κατακτήσει’ τόσο τις Ευρωπαϊκές όσο και τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα προωθούμε τον ποιοτικό μας τουρισμό, και μπορούμε το τουριστικό μας προϊόν να το αναπτύξουμε στην Κίνα, σε συνεργασία πάντα με τους τουριστικούς φορείς του νησιού και τους επιχειρηματίες του κλάδου» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Την μεγάλη ικανοποίηση του για την επίσκεψη του στην Κρήτη εξέφρασε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Σίτσουαν Wei Hong επισημαίνοντας ότι οι δυο περιοχές-Κρήτη και Σίτσουαν- έχουν πάρα πολλές ομοιότητες.

«Θέλουμε να προάγουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ μας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την ποιότητα των Κρητικών αγροτικών προϊόντων και κυρίως του ελαιολάδου σας, όπως επίσης του φημισμένου κόκκινου κρασιού που παράγεται, αλλά και του ποιοτικού τουρισμού που προσφέρεται» είπε ο κ. Wei Hong, επισημαίνοντας ότι: «Τα Κρητικά προϊόντα της Κρήτης θα έχουν μια πολύ καλή πορεία στην Κινεζική αγορά, όπως επίσης και το τουριστικό σας προϊόν, γιατί πολλοί Κινέζοι συμπατριώτες μου θέλουν να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη».