Ένα νέο εμφύτευμα για τα μάτια θα μπορούσε να επαναφέρει άμεσα την όραση σε συνανθρώπους μας με εξελισσόμενη τύφλωση (εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα ή καταρράκτης), χωρίς να απαιτείται υποβοήθηση από υπολογιστή.

\"Bio-Retina\"

Το Bio Retina θα μπορεί να εμφυτευθεί στον ασθενή με τοπική αναισθησία και θα του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει ασπρόμαυρα (σε διάφορες βαθμίδες) με αρκετή ποιότητα ώστε να παρακολουθεί τηλεόραση και να αναγνωρίζει πρόσωπα (24 x 24, 576pixels).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Nano Retina, της εταιρίας που κατασκευάζει το εμφύτευμα από το 2011 και ξεκινά κλινικές δοκιμές το 2013,

“Το Bio Retina αποτελείται από διάφορα μέρη σε μέγεθος νανοκλίμακας, και συνολικά έχει μέγεθος όσο περίπου ένα νύχι μικρού παιδιού. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά, όπου ουσιαστικά γίνεται επικόλληση του εμφυτεύματος στην τραυματισμένη ίριδα. Η όραση επιστρέφει άμεσα και η αποθεραπεία απαιτεί το πολύ μία εβδομάδα”

Εάν αναρωτιέστε από που τροφοδοτείται ο αισθητήρας του Bio Retina, αυτό γίνεται από το ζευγάρι γυαλιών που συνοδεύει το σύστημα (κανονικό μέγεθος όχι ογκώδη) τα οποία στέλνουν μια υπέρυθρη ακτίνα μέσα από την ίριδα στο πίσω μέρος του ματιού. Επάνω στον αισθητήρα υπάρχει φωτοβολταϊκό στοιχείο που μπορεί να παράγει 3mW.

Είναι μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν εμφυτέυματα στο εμπόριο που απαιτούν πολύωρες επεμβάσεις και πολύπλοκες διαδικασίες για να θεωρηθούν επιτυχημένες (όπως ογκώδη γυαλιά, υπολογιστές μέχρι και καλώδιο μέσα από το κρανίο του ασθενή). Πάντως, η επέμβαση αναμένεται ότι θα κοστίζει περίπου €40.000 τουλάχιστον στην αρχή.

techgear.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook