Φανταστικό σενάριο των αναλυτών αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η διάλυση της ευρωζώνης. Ερωτηθείς αν το ευρώ  κινδυνεύει, είναι κατηγορηματικός. «Όχι, σε καμία περίπτωση», απαντά.

«Βλέπουμε αναλυτές να φαντάζονται το σενάριο μιας διάλυσης της ευρωζώνης», τονίζει ο Ντράγκι σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και προσθέτει: «Δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι ηγέτες μας σε αυτή την ένωση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».

«Η διατήρηση του ευρώ είναι μέρος της εντολής μας» και για να επιτευχθεί αυτό «είμαστε πολύ ανοικτοί και δεν έχουμε ταμπού», συνεχίζει.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κρίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, καθώς θεωρεί «πιθανό (ο πληθωρισμός) να υποχωρήσει ήδη από το τέλος του 2012». «Αν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα δράσουμε», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, ο Ντράγκι αναφέρει ότι μια μεγαλύτερη οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη.

 

protothema.gr