Την άποψη ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού» και πως η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της όχι μέσω της τρόικα αλλά σε «ανώτερο πολιτικό επίπεδο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η τρόικα είναι ένα ενδιάμεσο όργανο […], προέχει η πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι έτσι θα «ξεκινήσει μία ουσιαστική διαπραγμάτευση» στην επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Τα ζητήματά της ανάπτυξης απειλούν όλη την Ευρώπη», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που η Γηραιά Ήπειρος δεν «αντιμετωπίσει επί της ουσίας την ενοποίησή [της], θα διαμορφώσει φυγόκεντρες τάσεις», ενώ συνάμα θα γεννηθεί η «επικίνδυνη» λογική των χωρών με διαφορετικές ταχύτητες εντός της νομισματικής ένωσης.

Παρά ταύτα, ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε πως η χώρα μας «είχε τη δική της κρίση» και πως «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο» καθώς συνεχίζεται ο «αγώνας παραμονής στην ευρωζώνη».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην προοπτική εφαρμογής νέων μέτρων, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές», προσθέτοντας πως, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης, όποια μέτρα ληφθούν «θα φορτώσουν βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων στρωμάτων».

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης άσκησε κριτική στα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αποκαλώντας τα «άνισα», «άδικα», «αφόρητα» αλλά και «αναποτελεσματικά» και προειδοποίησε ότι εάν δεν ξεκινήσει η «αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία» δεν θα υπάρξει «ανάσχεση της ανεργίας» ούτε ανάκαμψη των μειωμένων εσόδων του Δημοσίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, υπολογίζοντας πως η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία και η διαφθορά ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα γίνουν αλλαγές και περικοπές «τεράστιο οικονομικό κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος». «Διαμορφώθηκε ένα πελατειακό κράτος», συνέχισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΕΡ, προσθέτοντας πως «πρέπει να σπάσουν ειδικά προνόμια που έχουν δοθεί σε κάποιες ελίτ της ελληνικής κοινωνίας».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook