Κομβικής σημασίας θεωρείται για το πιστωτικό σύστημα η έλευση της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς η δεύτερη δόση της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 25 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη χρηματοδοτική δόση των 31,3 δισ. ευρώ που εκκρεμεί να λάβει η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο η τρόικα να παγώσει μέχρι το Σεπτέμβριο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι πιθανό να προκαλέσει νέα παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα όμως έχει ανατραπεί λόγω της μεγάλης υστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, που οδηγεί στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, στην καλύτερη περίπτωση, στα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε μέσα στην εβδομάδα την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και ζήτησε να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των όρων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Υπ\’ αυτές τις συνθήκες πολλά –αν όχι όλα– θα κριθούν, σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, την ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα, προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, όπως και τις δύο βασικές εκκρεμότητες που προκύπτουν από την ATE και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, τονίζει έμπειρος τραπεζίτης, καθώς όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται πλέον στην εξασφάλιση της επόμενης χρηματοδοτικής δόσης.

Μπορεί, προσθέτει, η επόμενη δόση για την Ελλάδα να δοθεί το φθινόπωρο, ωστόσο η οριστικοποίηση των όρων βάσει των οποίων θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει σύντομα καθώς οποιαδήποτε κίνηση στον τραπεζικό κλάδο εξαρτάται από τους όρους αυτούς.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook