Στις εγγυήσεις που εξασφάλισε η Φινλανδία για την περίπτωση ελληνικής ή ισπανικής χρεοκοπίας, αναφέρεται η υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εάν η Φινλανδία έχει πάρει ως ενέχυρο ελληνικά νησιά, η κυρία Ουρπιλάινεν περιγράφει ότι πρόκειται για \”ομόλογα χωρών με ρευστότητα, όπως η Γερμανία, αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ\” και κάνει λόγο έναν πολύ απλό μηχανισμό.

\”Κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, το ενέχυρό μας αυξάνεται\”, συμπλήρωσε.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν συμφωνούν με αυτή την πρακτική, ωστόσο διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση της δεν διέθετε άλλη επιλογή, καθώς η εξασφάλιση εγγυήσεων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Αποφεύγει πάντως να απαντήσει εάν η χώρα της μελετά ενδεχόμενη αποχώρηση από την Ευρωζώνη, όπως είχε η ίδια αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγες εβδομάδες.

\”Θέλουμε να συνεχίσει να υφίσταται το ευρώ, αλλά κάθε χώρα πρέπει να φέρει η ίδια την ευθύνη για τα χρέη της.

Ήταν σημαντική η θέσπιση μηχανισμών διάσωσης, αλλά η αλληλεγγύη μας έχει όρια\”, εξηγεί και τονίζει ότι πρέπει να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το κόμμα των \”Αληθινών Φινλανδών\”, το οποίο ζητεί ανοιχτά την έξοδο της χώρας από το ευρώ, έλαβε πολλές ψήφους κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ισπανίας, η Γιούτα Ουρπιλάινεν σημειώνει ότι η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ εάν η Μαδρίτη ζητήσει βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

news247.gr από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook