Υπό το κλίμα των ασφυκτικών -όπως είθισται πλέον- πιέσεων διεθνώς, αρχίζουν σήμερα, Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, οι οποίες θα κρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 – 2016 και συγκεκριμένα οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014.

Τη Δευτέρα, σε πολύωρες συσκέψεις ο υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιόρισαν μέρος των δαπανών των 11, 5 δισ. ευρώ που δεν είχαν εξευρεθεί ακόμη. Αξιοποιώντας  την έκθεση του ΚΕΠΕ, τις προτάσεις των υπουργείων, εκθέσεις που έχει εκπονήσει το ΔΝΤ, αλλά και παρατηρήσεις της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κάλυψαν τα 9,5 δισ. ευρώ από τις εξοικονομήσεις ύψους 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Στα προτεινόμενα αυτά μέτρα θα προστεθούν μέσα στις επόμενες ώρες και τα εναπομείναντα 2 δισ. ευρώ και θα κατατεθούν προς έγκριση στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στη κυβέρνηση συνεργασίας.

Βάσει πληροφοριών το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών φέρεται ότι θα προέλθει από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ, τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων, κ.α..

Πάντως, οι συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση (με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προς το παρόν και τους επικεφαλής από την Πέμπτη) θα επικεντρωθούν ακόμη στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2013, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες και αγορές που έχουν μείνει στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως στο βασικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό τρομερά ασφυκτικά πλαίσια, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου εξαντλούνται -κατά τις εκτιμήσεις- το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σε αυτή την περίπτωση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι έτοιμο -εάν και όταν χρειαστεί- να «δανεισθεί» από τα 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δε πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι καθοριστική τις επόμενες εβδομάδες για την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει τις βασικές υποχρεώσεις του.

Τέλος, κομμάτι της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και η χορήγηση δάνειου γέφυρας για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου μέχρι να καταρτιστεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικα και μέχρι να συγκληθούν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο της Ελλάδος και να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη δόση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook