Οι πάγοι της Γροιλανδίας τον τελευταίο καιρό αρχίζουν να λιώνουν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ πριν από μερικές ημέρες σημειώθηκε μια νέα αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου με το μέγεθός του να αγγίζει τα 119 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει ως αποτέλεσμα το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας να συρρικνώνεται και να λιώνει ημέρα με την ημέρα όλο και πιο πολύ.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τη Nasa, στο αρκτικό αυτό κράτος εντός του Ιουλίου και από το διάστημα 08/07 έως 12/07, ένα συμπαγές τμήμα του πάγου άρχισε ξαφνικά να λιώνει με τρομερή ταχύτητα.

Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ είναι λογικό η τήξη κατά την καλοκαιρινή περίοδο να φτάνει το ποσοστό των 40% της επιφάνειας του πάγου, στο εν λόγω συμβάν άγγιξε το 97% σε μια ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών!

Με βάση τα αρχεία της Nasa ένα ανάλογο φαινόμενο συνέβη το 1889 και οι μελέτες το ήθελαν να εμφανίζεται περίπου μία φορά στα 150 χρόνια. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνουν ότι μέχρι τώρα, η πιο εκτεταμένη τήξη που έχει παρατηρηθεί από δορυφόρους τα τελευταία 30 χρόνια έφτανε το 55%.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αν αυτή η εκτεταμένη τήξη θα επηρεάσει τη συνολική ποσότητα της απώλειας πάγου από τη γη για αυτό το καλοκαίρι και αν θα συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook