Αλλαγές στον νόμο για τα πανεπιστήμια ανακοινώνει αύριο Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μπορέσουν τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν ομαλά από τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με τους πρυτάνεις με τους οποίους συζήτησε τις προτάσεις του για το θέμα, που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με το «Βήμα», οι αλλαγές που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας είναι οι εξής:

Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.
Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.
Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.
Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.
Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις σχολές των ΑΕΙ.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να αυξήσει το ωράριο διδασκαλίας των καθηγητών, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών θα γίνει και η ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που της έχει δοθεί το όνομα «Καλλικράτης». Το νέο σχέδιο ανασυγκρότησης θα έχει διαφορετικό όνομα και θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Πρώτα από όλα, όμως, θα συγκροτηθεί Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), ενώ κάθε αλλαγή θα γίνεται κατόπιν εκτενούς διαλόγου. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ώς τον επόμενο χρόνο, ώστε οι υποψήφιοι της επόμενης χρονιάς να συμπληρώσουν το νέο μηχανογραφικό που θα προκύψει από την ανασυγκρότηση ολόκληρης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Παιδείας περιμένει ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί ομαλά, καθώς τα βασικά αιτήματα για την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ ικανοποιούνται. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ από την πλευρά τους προσανατολίζονται σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας συζήτησε λεπτομερώς το θέμα του νόμου, άκουσε τις απόψεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των εκπροσώπων των ΤΕΙ και σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη οι πρυτάνεις τις τελικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τους ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη. Όπως είπε τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των προσώπων. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι γνωστές και τώρα τα Ιδρύματα αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου. Επισήμανε ότι ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία του Νόμου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook