Καφετέριες και καταστήματα πρόκειται να στεγαστούν στο δημοτικό κτίριο \”Αχτάρικα\”, σύμφωνα με μελέτη του δήμου, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα \”ΠΑΤΡΙΣ\”.

Το κτίριο δε θα αποδοθεί εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες της Βικελαίας Βιβλιοθλήκης, η οποία θα στεγάσει βιβλία, εφημερίδες και υπηρεσίες στον πρώτο και δεύτερο όροφο, ενώ αν χρειαστεί επιπλέον χώρο, θα διατεθεί το υπόγειο του κτιρίου.

\”Στα ισόγεια, στον ημιώροφο και στον τελευταίο όροφο θα λειτουργήσουν τέσσερα καταστήματα, μπαρ, καφετέριες, ή εντευκτήρια, όπως ονομάζονται επισήμως στα σχέδια!

Όσα από τα αρχεία της Βικελαίας δεν χωρέσουν στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, θα πρέπει να μπουν στα υπόγεια του μεγάρου που βεβαίως δεν είναι υπόγεια με την κλασσική έννοια, αφού πλέον ο υπόγειος χώρος είναι το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες, και το οποίο θα πρέπει να παραμείνει ανοικτό, χωρίς να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Τα αρχεία, δηλαδή, αντί να είναι προστατευμένα, σε ειδικούς χώρους, σε σταθερές θερμοκρασίες, θα πρέπει να μπουν μέσα στο τείχος, στο οποίο δεν επιτρέπεται να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση! Κι έτσι θα είναι ευάλωτα όχι μόνο σε ποντικούς, αλλά και στην υγρασία και σε κάθε άλλο κίνδυνο…\” – αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του Αλέκου Ανδρικάκη.

Το σχέδιο για το κτίριο

-Στο υπόγειο, που όπως προαναφέραμε είναι πλέον το τείχος, ανοικτό – εκ των πραγμάτων- και χωρίς δυνατότητα προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες (και όχι μόνο) θα υπάρχουν τα αρχεία και όσα βιβλία δεν μπορούν να μπουν στις προθήκες, το τμήμα μικροφωτογράφισης και οι ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις του κτιρίου.

-Στο ισόγειο και στον ημιώροφο προβλέπονται τρία καταστήματα γενικής χρήσης, όπως χαρακτηρίστηκαν επίσημα, και η παιδική βιβλιοθήκη. Στη βιτρίνα, πάντως, του κτιρίου θα είναι τα ιδιωτικά καταστήματα και στην πίσω πλευρά, που έχει είσοδο από τη στοά, η παιδική βιβλιοθήκη.

-Στον πρώτο όροφο θα είναι οι βιβλιοθήκες και το αναγνωστήριο.

-Στον δεύτερο όροφο προβλέπεται να λειτουργήσει η αίθουσα εκδηλώσεων, η γνωστή αίθουσα «Θεοτοκόπουλος», μέσα στην οποία θα υπάρχει το οπτικοακουστικό τμήμα, η βιβλιοθήκη Σεφέρη ενώ θα υπάρχουν και γραφεία.

-Στο τελευταίο επίπεδο, εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε ο σκακιστικός όμιλος, δημιουργείται μπαρ, εντευκτήριο όπως επίσημα ονομάζεται, ενώ θα υπάρχουν σ’ όλο το χώρο τραπεζοκαθίσματα για… ένα ποτό…

Είναι άγνωστο πού θα στεγαστούν τα εκατομμύρια χειρόγραφα και οι εφημερίδες ώστε να είναι προφυλαγμένα αυτά τα αρχεία αλλά και να γίνεται η έρευνα. Πολύ πιθανό, όπως είναι διαμορφωμένο το σχέδιο του κτιρίου και καθώς οι χώροι που δίνονται στη Βικελαία δεν αρκούν για την ανάπτυξη ούτε μέρους των υφιστάμενων θησαυρών της, να χρησιμοποιηθούν και τα υπόγεια της Αντιστάσεως για τη φύλαξη αρχείων και εφημερίδων!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook