Με σκηνικό τις «επιφυλάξεις» των Ευρωπαίων εταίρων για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη Ρουμανία, ένα από τα νεότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, οι Ρουμάνοι προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν ο πρόεδρος της χώρας Τραιάν Μπασέσκου θα αποπεμφθεί από το αξίωμά του, όπως ψήφισε η Βουλή. Ο Μπασέσκου μιλά για πολιτική «βεντέτα» με ενορχηστρωτή τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, καλώντας τους υποστηρικτές του σε αποχή ώστε να ακυρωθεί η διαδικασία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και κλείνουν στις 23:00. Πρόσθετα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν μάλιστα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί παραθεριστές.

Η πολιτική τύχη του Μπασέσκου, του επί δύο θητείες προέδρου ο οποίος σήμερα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό συμμετοχής, καθώς το δημοψήφισμα θεωρείται έγκυρο όταν τουλάχιστον το ήμισυ των 18,3 εκατομμυρίων των ρουμάνων εκλογέων προσέλθει στις κάλπες.

Ο Μπασέσκου έχει ήδη επιζήσει ενός δημοψηφίσματος καθαίρεσής του το 2007, αλλά σήμερα η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη σειρά των σκληρών μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται μετά την αυστηρή κριτική της ΕΕ που επέκρινε την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα για την απόπειρά της να περιορίσει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και για επιθέσεις εναντίον ορισμένων δικαστών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές επιθέσεις εναντίον του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook