Σχεδόν ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. «Ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει όσο ένα κιλό θεραπείας. Δεν υπάρχει φράση που να περιγράφει καλύτερα τα οφέλη της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου», επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Μαρία Κοκκίνου.

«Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως αν είναι να τους συμβεί κάτι θα τους συμβεί και επομένως θεωρούν μάταιη κάθε προληπτική προσπάθεια. Κι όμως, σχεδόν ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. Φυσικά, δεν γίνεται όλες οι περιπτώσεις καρκίνου να ελεγχθούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά η πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση του καρκίνου, την εξέλιξη και τα επίπεδα θνησιμότητάς του παγκοσμίως. Το σίγουρο είναι ότι η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή», υπογραμμίζει η κ. Κοκκίνου.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) επισημαίνουν πως συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της νόσου.

«Η συνεχής αύξηση βάρους και το ήδη υπάρχον αυξημένο σωματικό βάρος έχουν συνδεθεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Η άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης και η σημαντική μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αν και πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το όφελος από το τελευταίο φαίνεται να είναι πολύ μικρό. Ο καλύτερος τρόπος, επομένως, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι να εντάξετε 45-60 λεπτά μέτριας άσκησης, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, να έχετε χαμηλό βάρος και να περιορίσετε αρκετά την πρόσληψη αλκοόλ και αναψυκτικών. Το αλκοόλ, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, ειδικά στις γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέος», αναφέρει η κ. Κοκκίνου.

Την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται να επηρεάζουν θετικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η υψηλή κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και αρνητικά η καθημερινή άσκηση, η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η βιταμίνη D και το ασβέστιο.

«Αυξάνοντας την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης, λαμβάνοντας τις συνιστώμενες ποσότητες ασβεστίου και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, καταφέρνετε να μην γίνετε παχύσαρκοι και να μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου», εξηγεί η προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι καμία τροφή και κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορούν από μόνα τους να δράσουν προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο.

«Δεν υπάρχουν ιατρικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου βοηθά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως σκευάσματα βιταμίνης C, E και βήτα καροτίνης από μόνα τους. Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψουμε την ασθένεια του καρκίνου δεν είναι η θεραπεία μέσω φαρμάκων, αλλά η καταπολέμηση των αιτίων που τον προκαλούν και η πρόληψή του, που είναι δυνατή. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν και η γενική κατάσταση της υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, εάν υιοθετήσετε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής», τονίζει η κ. Κοκκίνου.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook