Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες «θυελλώδεις καταστάσεις» εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αφήσουν την Ευρωζώνη και το νομισμά της να ολισθήσουν, ωστόσο πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν το ευρώ να ολισθήσει, γι\’ αυτό όμως θα πρέπει να κάνουν ορισμένα αποφασιστικά βήματα. Περνάω πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρω μαζί τους μια λύση, το ίδιο κάνει και ο Τιμ Γκάιτνερ. Όσο πιο σύντομα γίνουν αυτά τα βήματα, τόσο καλύτερα θα είναι» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.  

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε την Δευτέρα, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τη δέσμευση τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας να γίνει «ό,τι είναι δυνατό» για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη «σημειώνουν» μετά την ανεπίσημη συνάντησή τους ο Τίμοθι Γκάιτνερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ΗΠΑ και Γερμανία θα συνεχίσουν την στενή συνεργασία με τους εταίρους τους.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών έδωσαν τα «εύσημα» σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για την πορεία των προγραμμάτων τους και συζήτησαν για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες «προχωρούν σε εκτενείς δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφορά στην Ελλάδα δεν υπήρξε, τουλάχιστον στις δηλώσεις των δύο υπουργών.

Ο Γκάιτνερ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook