Εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικά ταμεία χάθηκαν λόγω των κακών σχεδιασμών και των κακής ποιότητας έργων ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, ενώ επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να χαθούν. Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η έκθεση που διενεργήθηκε υπό τον ειδικό γενικό επιθεωρητή για το Αφγανιστάν Τζον Σόπκο, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη Μαΐου από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίες θα μεταβιβάσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις, θα αυξήσει σημαντικά τη δαπάνη για τα αμερικανικά προγράμματα αρωγής.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια αν τα αναπτυξιακά προγράμματα που χρηματοδοτούν δεν μπορούν να υποστηριχτούν, είτε από την αφγανική κυβέρνηση είτε με συνεχείς δωρεές» επισημαίνει η έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο τη Δευτέρα.

Ο Σόπκο τονίζει ότι ένα μεγάλο μέρος από τα 400 εκατ. δολαρίων που δόθηκαν το 2011 για έργα υποδομών μπορεί να χαθεί λόγω της αδυναμίας διαχείρισης, συντονισμού και εκτέλεσης των έργων.

Μελέτες που διεξήχθησαν για διαφορετικά προγράμματα σε όλη τη χώρα έφεραν στο φως σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, τρία αστυνομικά τμήματα στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ παρουσιάζουν σημαντικά δομικά προβλήματα. Ύστερα από σειρά μηνύσεων για αυτά τα πολύ κακής ποιότητας έργα, αρκετά άτομα συνελήφθησαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Αφγανιστάν.

Το ειδικό ταμείο για τις αφγανικές υποδομές, η λειτουργία του οποίου εγκρίθηκε το 2010, εξετάζεται λεπτομερώς σε αυτή την έκθεση. Το Κογκρέσο επένδυσε σε αυτό 800 εκατ. δολάρια και το υπουργείο Εξωτερικών συνέβαλε με σχεδόν 1 δισ. δολάρια στα προγράμματα υποδομών της χώρας.

Η έκθεση δημοσιοποιείται ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Όλα τα στρατεύματα μάχης θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook