Η Φινλανδία και η Ισπανία είναι οι επόμενοι σταθμοί της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ιταλού πρωθυπουργού. Σήμερα, Τετάρτη, ο Μάριο Μόντι θα βρεθεί στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Προηγήθηκαν η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Τρίτη, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του σε ένα πλαίσιο αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Κατά τις συνομιλίες που θα έχει στο Ελσίνκι με τον Γιούρκι Κατάινεν, ο Μάριο Μόντι θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις για τη βοήθεια στις χώρες του νότου. Η Φινλανδία, μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» τηρεί σκληρή στάση απέναντι στις χώρες που πλήττονται από την κρίση και έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις, κατά καιρούς, της Φινλανδής υπουργού Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία δεν δίστασε να πει ότι η χώρα της θα προτιμούσε να ετοιμαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη παρά να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης δανείζεται περισσότερα από το μηχανισμό στήριξης, τα ενέχυρα που δίνονται στο Ελσίνκι ως εγγύηση αυξάνονται.

Ειδικά για την περίπτωση της Ισπανίας, η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ, εάν η Μαδρίτη ζητήσει βοήθεια 100 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

Μετά το Ελσίνκι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη -τον σημαντικότερο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Αναλυτές στη Ρώμη εκτιμούν ότι ο Μάριο Μόντι θα επιχειρήσει να πείσει τον Ισπανό ομόλογό του να δεχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού, με την επίγνωση ότι την Μαδρίτη ενδέχεται να διαδεχθεί σύντομα η Ρώμη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 15:00 (14:00 τοπική ώρα) σε γεύμα εργασίας και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Αργότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook