Στο επιχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε απάντηση, καλώντας τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να του εκθέσει τους προβληματισμούς της Αθήνας σχετικά με τη στρατηγική για τις δημοσιονομικές περικοπές. Η απάντηση που έδωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ήταν αυτή που λίγο – πολύ έκρινε και το αποτέλεσμα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών: Το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή
αυτοκτονία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Χέρμαν βαν Ρομπάι έκοψε τον γόρδιο δεσμό του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στον προβληματισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί

να συνομιλεί με τεχνικά στελέχη και υπαλλήλους όπως αυτά που απαρτίζουν την τρόικα. Επρεπε να απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζοντας αυτήν ακριβώς τη συλλογιστική, ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως θεσμικό εκφραστή της πολιτικής Ευρώπης και ένα πρόσωπο που, ειρήσθω εν παρόδω, εκτιμά ιδιαίτερα και ο Ευ.Βενιζέλος από τις εμπειρίες που είχε ως υπουργός Οικονομικών.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο Αντώνης Σαμαράς βρήκε τον Ρόμπαϊ στη Νότια Αφρική και μάλιστα τον ξύπνησε. Αλλά ο Φλαμανδός, πιστός στο καθήκον, συνομιλούσε μαζί του για σαράντα πέντε λεπτά. Ο πρωθυπουργός τού εξέθεσε την κατάσταση, τα διλήμματα ενώπιον του πακέτου 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και τους προβληματισμούς των εταίρων του στην κυβέρνηση.

Ο Ρόμπαϊ τον άκουσε και του είπε εν πολλοίς ότι το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».

Όλα αυτά τα ανέφερε αναλυτικά ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Η άρνηση να πάρουμε τα μέτρα, εξήγησε ο Αντ.Σαμαράς, επιφέρει αρνητική έκθεση της τρόικας, άρνηση εκταμίευσης της δόσης του Αυγούστου και, βεβαίως, άρνηση για την επιμήκυνση.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

«Εγώ προτιμώ τη βεβαιότητα του 2+2 (εννοούσε την επιμήκυνση) από τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης με την Ευρώπη» είπε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ευ.Βενιζέλο και τον Φ.Κουβέλη να βγουν από το Μαξίμου με ενιαία θέση, κάτι που τελικά έγινε.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook