Kατά 173 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με το υπουργείο Οικονομικών να αναβάλει συνεχώς τις πληρωμές.

Στο τέλος του Ιουνίου, το ύψος των οφειλών του Δημοσίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έφτανε τα 6.618 δισ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ), αυξημένο σε σύγκριση με το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Μαΐου, που ήταν 6.445 δισ. ευρώ.

Η αύξηση, σύμφωνα με το newsbomb.gr, οφείλεται σε οφειλές που προκύπτουν από τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών που Δημοσίου, προς τους ιδιώτες και οι οποίες έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών, αλλά καθυστερούν.

Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, αν στα χρέη που προκύπτουν λόγω προμηθειών του Δημοσίου (αγαθών και υπηρεσιών), προστεθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που υπερβαίνουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο προϋπολογισμός για το 2012, παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 9.880 εκ. ευρώ, στο εξάμηνο, από έλλειμμα 11.347 εκ. ευρώ, πέρυσι και πρωτογενές έλλειμμα ύψους 490 εκατ. ευρώ, από 4.013 εκατ. ευρώ, πέρυσι στην ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook