Τις ρυθμίσεις για το επάγγελμα των φαρμακοποιών που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε στους επαγγελματίες του κλάδου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι τελικές ρυθμίσεις στις οποίες καταλήγει η κυβέρνηση, έπειτα και από τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβάνουν απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε θέματα που ουδέποτε τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, όπως το άνοιγμα των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, οι τελικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

  • Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
  • Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000
  • Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο – Δευτέρα – Τετάρτη.
  • Η μεσοσταθμική έκπτωση ανέρχεται στο 4,5%. Εδώ να προστεθεί ότι στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%). Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.

Ο υπουργός εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι΄αυτό το θέμα. «Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, που εξέφρασα ο ίδιος στην αίθουσα αυτή» είπε ο κ. Λοβέρδος στη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

«Πλήρης ρήξη»

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων και έκανε λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ.Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Στον Πειραιά, ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να κλείσουν τα φαρμακεία της περιοχής την Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook