Ενστάσεις σε τέσσερα σημεία από το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες έχει η Τρόικα. Αυτά αφορούν: Το μέτρο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις, τις περικοπές κατά 12% που προβλέπει το Μνημόνιο 2 στα ειδικά μισθολόγια, τις δαπάνες των Υπουργείων και στα έσοδα από την φοροδιαφυγή.

Για τα ειδικά μισθολόγια, τη φορο -ρύθμιση των 10 δόσεων και το μέτρο των αποζημιώσεων στους αγρότες η κυβέρνηση έχει ήδη παραδώσει στην Τρόικα «λίστα» με ισοδύναμα μέτρα που θα υποκαταστήσουν αυτές τις παρεμβάσεις,
Η «λίστα» αυτή μαζί με το πακέτο των 11,5 δις .ευρώ βρέθηκαν χθες στο «τραπέζι» της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους της E.E και του ΔΝΤ, την οποία ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε «εξαιρετική».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟ Ε Π. Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σημείωσαν ότι την Κυριακή το πρωί ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συζήτησης για το πακέτο των μέτρων της επόμενης διετίας ( 2013 – 2014) συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στο τέλος Αυγούστου, ώστε η τρόικα να συντάξει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα στελέχη της τρόικας ήδη γνωρίζουν ορισμένα μέτρα τα οποία εκτιμώνται και θα εκτιμηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες.

Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έχουν συνεκτιμηθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ και οι προτάσεις των υπουργείων και όποιες άλλες προτάσεις έχουν κατατεθεί για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ωστόσο, η τρόικα ζητά μεγαλύτερη εξειδίκευση σε 4 μέτρα που ίδια κρίνει ότι μπορεί να βαλτώσει το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτά είναι:

Τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012 ώστε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια που το Μνημόνιο 2 προβλέπει περικοπές σε ποσοστό 12% από 1ης Ιουλίου. Το μέτρο αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους και κληρικούς. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι έχει βρει ήδη ισοδύναμα μέτρα ύψους 205 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα γίνουν δεκτά από την τρόικα. Η «κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου αφορά τους άνδρες των μάχιμων μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το μέτρο που θα αντισταθμίσει τις απώλειες από την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις.

Στις δαπάνες των Υπουργείων με τους δανειστές να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την διαχείριση των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό.

Στα έσοδα από την πάταξης της φοροδιαφυγής. Οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί ως προς τα έσοδα των 3,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο για το διάστημα 2013-2016 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επιμένουν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ. Και η διαφορά που προκύπτει θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.

Στη χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών εξετάστηκε η πορεία του προϋπολογισμού του 2012 και η ύφεση.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μέσα στον Αύγουστο για να καλυφθούν οι φετινές αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα που υπολογίζονται σε 1,44 δις. ευρώ.

Το μέγεθος αυτής της απόκλισης προέρχεται κατά 1,146 δισ. ευρώ από το μέτωπο των εσόδων και κατά 300 εκατ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών.

Με το επιχείρημα της εντεινόμενης ύφεσης που φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσει το -7% στην επόμενη σύσκεψη με την Τρόικα θα αποκρυσταλλωθεί και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, που ισχύει σήμερα, στο 13%.
Κυβέρνηση και Τρόικα ετοιμάζουν πάντως μακροοικονομικά σενάρια για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα συνεκτιμούν τη μεταβολή που έχει επέλθει στο μέγεθος της ύφεσης.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook