Η χρυσή κληρονόμος της L\’Oreal, που πρωταγωνιστεί σε μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, υποχρεώθηκε να πουλήσει το «αμαρτωλό» νησί. Οπως αποκαλύφθηκε το 2010, η αγορά του έγινε το 1998 έναντι 18 εκατ $, χωρίς ποτέ να πληρωθούν φόροι. Από την πώληση έλαβε 60 εκατ. $ και κατέβαλε φόρο 8 εκατ. $.

Φτωχότερη κατά ένα… νησί είναι από την περασμένη εβδομάδα η Λιλιάν Μπετανκούρ, η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας.

Οπως έγινε γνωστό χθες, η 89χρονη δισεκατομμυριούχος, κληρονόμος της L\’Oreal, η οποία πρωταγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και διαπλοκής της τελευταίας δεκαετίας στη Γαλλία, υποχρεώθηκε να πουλήσει το εξωτικό νησί Ντ\’ Αρός στις Σεϊχέλες, το οποίο σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ είχε μετατρέψει σε έναν ιδιότυπο ιδιωτικό «φορολογικό παράδεισο».

Βέβαια, ο αποχωρισμός της Μπετανκούρ από το νησιωτικό σύμπλεγμα (μαζί με το Ντ\’ Αρός τής ανήκαν και άλλα δύο γειτονικά πολύ μικρά νησάκια) στα ανοιχτά των Ανατολικών Ακτών της Αφρικής έγινε με το… αζημίωτο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια έλαβε το αντίτιμο των 60 εκατ. δολαρίων.

Η ιδιοκτησία του νησιού από την Μπετανκούρ είχε αποκαλυφθεί το 2010, κατά τη διάρκεια ευρύτερης έρευνας στα περιουσιακά της στοιχεία. Τότε τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η δισεκατομμυριούχος είχε αγοράσει το νησί έναντι 18 εκατ. δολαρίων το 1998, χωρίς ποτέ να πληρώσει τον φόρο που της αναλογούσε (ούτε στη Γαλλία, αλλά ούτε και στις Σεϊχέλες), ενώ, μεταξύ άλλων, οι Αρχές εντόπισαν αδήλωτους λογαριασμούς της σε τράπεζες της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας.
«Εχασε» νησί στις Σεϊχέλες

Υστερα από αρκετούς μήνες ερευνών, στο σκάνδαλο ενεπλάκη και το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς η 89χρονη φέρεται να είχε κάνει «παράνομες» δωρεές στην προεκλογική του εκστρατεία το 2007, έναντι των οποίων οι αρμόδιες αρχές έκαναν τα «στραβά μάτια» σε ό,τι αφορούσε τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Αποκαλύψεις

Η υπόθεση του νησιού έλαβε τεράστιες διαστάσεις όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας πως η κληρονόμος της L\’Oreal το είχε θέσει υπό τη σκέπη ενός ιδρύματος που «προίκισε» με 20 εκατ. δολάρια. Οπως έγινε γνωστό χθες, η Μπετανκούρ πούλησε τελικά το «αμαρτωλό» νησί στο έδαφος του οποίου γεννιούνται θαλάσσιες χελώνες στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Save Our Seas, η οποία ανέλαβε να το διαχειρίζεται εκ μέρους της κυβέρνησης των Σεϊχελών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος των Σεϊχελών Κριστιάν Λιονέ, το νησί θα αποτελεί εφεξής «προστατευόμενη περιοχή», ενώ η οικογένεια Μπετανκούρ συμφώνησε να καταβάλει 8 εκατ. δολάρια για τους προηγούμενους ανεξόφλητους φόρους.

e-go.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook