Μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει και το Στρατολογικό Γραφείο Χανίων καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δημιουργία ενός και μόνο Στρατολογικού Γραφείου σε κάθε περιφέρεια της χώρας, το οποίο μάλιστα θα στεγάζεται στο κτίριο των γραφείων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι μετά τον κόμβο διαλογής των ΕΛΤΑ και το Στρατολογικό Γραφείο Χανίων αποκτά «ημερομηνία λήξης» ή έστω, μετακόμισης στο Ηράκλειο όπου είναι και η έδρα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κρήτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμύνης κάποια στρατολογικά πιστοποιητικά θα μπορούν να τα αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Όμως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που είναι πιο πολύπλοκες και χρειάζονται την προσωπική παρουσία. Όπως όσοι για διάφορους λόγους βρίσκονται στις κατηγορίες των στρατεύσιμων Ι 3, 4 ή 5 και οι περιπτώσεις των οποίων ,έστω για την έκδοση ενός πιστοποιητικού εξετάζονται από επιτροπές.

Άλλωστε για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στο Στρατολογικό Γραφείο Χανίων υπηρετούν και δύο στρατιωτικοί-νομικοί.

Έτσι μετά την κατάργησή του, όλοι αυτοί οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Ηράκλειο για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Ήδη για το επικείμενο κλείσιμο του Στρατολογικού Γραφείου Χανίων έχει αντιδράσει ο Δικηγορικός Σύλλογος , ενώ οι αντιδράσεις αναμένεται να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το θέμα «αγγίζει» σχεδόν το σύνολο των πολιτών.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Flashnews,gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και τουλάχιστον σε ότι αφορά στα Χανιά, σχεδιάζει να «χρυσώσει το χάπι» συνδέοντας το κλείσιμο του Στρατολογικού Γραφείου Χανίων με την παραχώρηση – άγνωστο με ποιους όρους – του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, όπου στεγάζεται το γραφείο των Χανίων.

Να σημειωθεί πως στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2011 και στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για εξοικονόμηση πόρων μέσω των καταργήσεων υπηρεσιών, εντάσσεται και η κατάργηση των 57 Στρατολογικών Γραφείων που λειτουργούν σήμερα σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών.

Ο στόχος είναι σταδιακά το 2011 να ξεκινήσουν οι καταργήσεις έτσι ώστε το 2012 να λειτουργούν μόλις 18 Στρατολογικά Γραφεία στις έδρες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων με πλήρη ηλεκτρονικό και διαδικτυακό εξοπλισμό και με on line σύνδεση με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, με τις αλλαγές αυτές θα εξοικονομηθούν συνολικά και για όλα τα Στρατολογικά Γραφεία περίπου 550.000 ευρώ ετησίως καθώς επίσης και 50 αξιωματικοί που θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Flashnews.gr / Ναπολέων Σαραντίδης