Φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, «τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία».

\"\"Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η μετερεωλογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθησυχαστικοί ήταν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι και επιστήμονες

Αξίζει να σημειωθείι ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, είχε χαρακτηρίσει απίθανο το ενδεχόμενο μεγάλης έκρηξης στον αντιδραστήρα αριθμό 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, λόγω συσσώρευσης υδρογόνου. \”Απίθανο να υπάρξει ένα νέο Τσερνόμπιλ στην Ιαπωνία\”, υποστηρίζει από την πλευρά του και ο Ιάπωνας γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

\"\"

Φοβούνται τους ανέμους

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, οι άνεμοι στη ΒΑ Ιαπωνία, στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι (240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο) όπου σημειώθηκε διαρροή χαμηλού επιπέδου ραδιενέργειας, θα πνέουν την Τρίτη, προς την ενδοχώρα. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, για να υπάρξει φόβος μόλυνσης με ραδιενέργεια θα πρέπει τα επίπεδά της να φτάσουν στο χιλιαπλάσιο αυτών που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook