Με τη βοήθεια εντόκων φαίνεται ότι θα «βγει» ο Αύγουστος, ανεξαρτήτως της προόδου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αυτό ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαλύοντας οποιαδήποτε ανησυχία για τη δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και υπογραμμίζει ότι τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια αφορούν μόνο το τρέχον έτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών σε ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς κ.ά. το 2013.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι επαρκούν τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, εφόσον βέβαια αυτά συνδυαστούν με μέτρα συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής και ανάταξη της οικονομίας.

– Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2012, επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος του Μνημονίου;

– Εκτιμάμε πως με τη συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε απόλυτους όρους, θα επιτευχθεί ή, τουλάχιστον, θα προσεγγισθεί ικανοποιητικά.

– Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις; Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα;

– Επιδιώκουμε οι όποιες αποκλίσεις, κυρίως από την πλευρά των εσόδων, που οφείλονται στη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και τη διαφυγή φορολογητέας ύλης, να μην οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων.

– Εξετάζετε να επισπεύσετε την εφαρμογή κάποιων μέτρων από τα 11,6 δισ. ευρώ;

– Τώρα προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, όπως τα προσδιορίζει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Αυτή είναι μία δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Ταυτόχρονα, αναλάβαμε πρωτοβουλίες, όπως μειώσεις στις αμοιβές των αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων στελεχών του ευρύτερου δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης, και στα μισθώματα κτιρίων από δημόσιους φορείς, ώστε το δημοσιονομικό όφελος να είναι μεγαλύτερο. Εκτιμώ ότι και οι συνάδελφοί μου υπουργοί, στον τομέα ευθύνης τους, θα κινηθούν δραστικά προς την ίδια κατεύθυνση.

– Πρώτα τα μέτρα των 11,6 δισ. και μετά η διαπραγμάτευση για την επέκταση και την κατανομή τους σε δύο ή τέσσερα χρόνια, ή ταυτόχρονα;

– Τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε θα έπρεπε ήδη να είχαν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο. Δυστυχώς, δεν υπήρχε κάποια συγκροτημένη προετοιμασία. Η εξειδίκευσή τους αποτελεί προϋπόθεση για τη θετική αξιολόγηση των εταίρων μας, ειδικά όταν το πρόγραμμα είναι εκτός των προβλεφθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Με τη σειρά της, η θετική έκθεση συνιστά προϋπόθεση ώστε να υπάρξει η εκταμίευση της επόμενης δόσης και να τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση για την επέκταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

– Τα 11,6 δισ. ευρώ μπορεί να προκύψουν χωρίς μείωση του μισθολογικού κόστους; Χωρίς δηλαδή απολύσεις στο Δημόσιο και οριζόντιες μειώσεις μισθών;

– Τόσο η ηγεσία της κυβέρνησης όσο και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, έχουν ξεκαθαρίσει την ισχυρή βούληση ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και στο υπουργείο Οικονομικών.

– Επαρκούν τα 11,6 δισ. για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ή απαιτούνται και άλλα λόγω της βαθύτερης ύφεσης;

– Θεωρούμε ότι επαρκούν όταν συνδυαστούν με μέτρα συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής και ανάταξης της οικονομίας.

– Μπορούμε να διατηρούμε σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης μείωσης της ιδιωτικής δραστηριότητας έναν τόσο μεγάλο δημόσιο τομέα;

– Συνιστά βασική πολιτική επιλογή, με ξεκάθαρο ιδεολογικό υπόβαθρο, η προσαρμογή του δημόσιου τομέα στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας. Οφείλουμε συνεπώς να πετύχουμε τόσο τον περιορισμό του εύρους και της παρεμβατικότητας του δημόσιου τομέα, όσο και τη βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών.

– Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να ζητήσει η Ελλάδα την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM;

– Οσο περισσότερο συνεπείς και αξιόπιστοι είμαστε στην προσέγγιση των στόχων και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας που έχουμε για να διεκδικήσουμε τροποποιήσεις στο ακολουθούμενο πρόγραμμα στήριξης. Τροποποιήσεις και αξιοποίηση πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, όπως αυτή που αναφέρετε.

– Νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξουν; Στις ΔΕΚΟ;

– Στο πρώτο σκέλος έχω συνολικά τοποθετηθεί. Οσον αφορά στις ΔΕΚΟ, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι έχουμε αρχίσει μια διαδικασία επιβεβαίωσης της εναρμόνισής τους με τους υφιστάμενους νόμους που αφορούν τον εξορθολογισμό μισθών και επιδομάτων. Είναι μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά και υπάρχουν δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, οι νόμοι θα εφαρμοστούν από όλους και από τότε που πρέπει.

– Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια μείωσης των λειτουργικών δαπανών; Σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν εξοικονομήσεις και πόσες μπορεί να είναι;

– Οι λειτουργικές δαπάνες και οι επιχορηγήσεις φορέων αποτελούν το 10% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Αρα τα περιθώρια, αν και συγκεκριμένα και περιορισμένα, είναι υπαρκτά.

– Η τρόικα δέχθηκε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνατε αντί της μείωσης των ειδικών μισθολογίων;

– Βρισκόμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης των δημοσιονομικά ισοδύναμων μέτρων, η οποία συνεχίζεται και σχετίζεται με την τροποποίηση μέτρων και πολιτικών που περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό προγραμματισμό για το τρέχον έτος. Πολιτικές και μέτρα που αφορούν, τουλάχιστον για εφέτος, την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων, την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων και τα ειδικά μισθολόγια.

Προς τούτο έχουμε εντοπίσει είκοσι συγκεκριμένους κωδικούς ελαστικής δημόσιας δαπάνης, για τους οποίους προτείνουμε περικοπή από 10% έως 20%. Επίσης, προωθούμε και την άμεση κατάργηση αμειβόμενων επιτροπών του Δημοσίου και τη μείωση κατά 0,5% των λειτουργικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Η τελευταία πρωτοβουλία υπολογίζουμε ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση έως 300 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook