Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες και διαδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες έχει «φτάσει στο απροχώρητο» με την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Ολοι οι παράγοντες του Ταμείου, από τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ μέχρι τα μέλη της Αποστολής, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Πολ Τόμσεν, δείχνουν εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας – ειδικά στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό η Ελλάδα σε τροχιά υλοποίησης και εφαρμογής του Προγράμματος, και σύμφωνα με πηγές εκτός του ΔΝΤ, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, το Ταμείο «έχει ακόμα στο τραπέζι πολλές επιλογές».
Ανοίγει παράθυρο για νέο κούρεμα το ΔΝΤ

Μια εξ αυτών είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους που διαθέτει ο δημόσιος τομέας, αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οξύτατης αντίδρασης από χώρες που μόλις πρόσφατα δάνεισαν τη χώρα μας, και μάλιστα με κίνδυνο μεγάλου πολιτικού κόστους.

Παρ\’ όλα αυτά, όπως είπε και η κ. Λαγκάρντ σε δημοσιογραφική ενημέρωση την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε και το «Εθνος της Κυριακής», η ίδια και οι συνεργάτες της θα προστατεύσουν την αξιοπιστία του Ταμείου με κάθε κόστος. Σύμφωνα με τις πηγές εκτός ΔΝΤ, η έξοδος του Ταμείου από την Ελλάδα θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος του.

Με εκπλήσσει, είπε η γενική διευθύντρια, όταν βλέπω την εχθρική αντίδραση έναντι του ΔΝΤ. Ο βασικός λόγος της επιθετικής δήλωσης της κ. Λαγκάρντ οφείλεται στο γεγονός ότι επιχειρείται η επίρριψη ευθυνών στο Ταμείο για τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, για καθαρά πολιτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με κομματικές δυσκολίες ηγετών ευρωπαϊκών χωρών.

Οι πηγές εκτός Ταμείου εξήγησαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η κρίση θα μπορούσε να περιοριστεί, ακόμα και να τερματιστεί, εάν αντιμετωπιζόταν με τους όρους λειτουργίας του ΔΝΤ και όχι με τη χρησιμοποίηση πολιτικών λόγων, που αποτελεί πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Επιθετική πολιτική»
Η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε του ΔΝΤ, το οποίο -όπως δήλωσε- προέβλεψε πολύ πιο γρήγορα από τους Ευρωπαίους την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για δημοσιονομική και νομισματική ένωση, και για ένα πιο ισχυρό τείχος προστασίας της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το Ταμείο επιδιώκει να αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά την πλήρη ιδιοκτησία του Προγράμματος και με τη βοήθεια των δανειστών να ασκήσει επιθετική πολιτική εναντίον της φοροδιαφυγής, που θα μπορούσε να «γιατρέψει» πολλές από τις ασθένειες της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ομιλούσε για το εν λόγω ζήτημα, η κ. Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματική και απευθυνόμενη στον υποφαινόμενο για τους φοροφυγάδες τόνισε: Και γνωρίζετε τι εννοώ με αυτό.

(Αναφερόταν στις γνωστές ομάδες που φοροδιαφεύγουν και ειδικά στους πλούσιους, καθώς η ίδια πιστεύει πως η πλειοψηφία του λαού εκτελεί στο ακέραιο της υποχρεώσεις του). Το ΔΝΤ θα επιμείνει στην ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όχι μόνο επειδή αυτή αποτελεί αναγκαιότητα βάσει του Καταστατικού, αλλά και για τον λόγο ότι αποτελεί και ένα μέτρο πίεσης, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς τους Ευρωπαίους.

Οι πηγές εκτός Ταμείου δήλωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η Κομισιόν δείχνει μία ελαστικότητα στο θέμα και η θέση αυτή αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές μίλησαν επίσης και για διαφωνίες ουσίας μεταξύ των μελών της τρόικας.

Ο κ. Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας θα επιστρέψουν στη βάση τους τη Δευτέρα και αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, ελπίζουν πως μέχρι τότε θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων, θα υπάρχει ετοιμότητα για την υλοποίησή τους, ώστε να φτάσουν άμεσα σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Αμεση δράση ζητούν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει τους ηγέτες της Ευρωζώνης για τερματισμό της κρίσης χρέους, καθώς η επίδραση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ισχυρή και αποτελεί κίνδυνο για την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει την κρίση ως ενιαία, και όχι ως κρίση μερικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Επειδή το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του κ. Γκάιτνερ με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε, ακολούθησαν αναλύσεις και φιλολογία ότι είναι μέρος σχεδίου εγκατάλειψης της προσπάθειας για την Ελλάδα, το «ΕτΚ» αναζήτησε εξήγηση από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς και τόνισε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και ο κ. Γκάιτνερ επιδεικνύουν με όλους τους τρόπους το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας, και εντάσσουν τα προβλήματά τους στην κρίση χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θέση της κυβέρνησης Ομπάμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εργαστούν σκληρά και να εξεύρουν συνολική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την Ευρωζώνη.

«Εχουν όλες τις δυνατότητες να το πράξουν και πρέπει να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο αξιωματούχος.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook