Σχέδιο ενοποίησης έξι αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου συζητούν οι σουνιτικές μοναρχίες της περιοχής προκειμένου να «απαντήσουν» στις εξεγέρσεις που σημειώνονται στον αραβικό κόσμο αλλά και στην απειλή από το σιιτικό Ιράν. Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι υπουργοί Εξωτερικών έξι αραβικών κρατών του Κόλπου που θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουν το σχέδιο ενοποίησής τους, που έχει καταθέσει ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων arab News, ο βασιλιάς Αμπντάλα είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν επίσης το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, να προχωρήσει στο στάδιο «ένωσής» τους.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, η ειδική επιτροπή που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο για να μελετήσει την πρόταση έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει καταθέσει τη σχετική έκθεση στους υπουργούς Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το πώς και σε ποιον βαθμό θα μπορούσε να γίνει η «ένωση» των χωρών αυτών, ήδη από τον περασμένο Μαίο ορισμένοι προέβλεπαν πως η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου με το Μπαχρέιν. Ωσόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ είχε δήλωσε τότε πως οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του Κόλπου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook