Η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επηρεασμένη από την απότομη επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης, την ώρα που η κρίση χρέους οδηγεί την ευρωζώνη εγγύτερα προς την ύφεση, όπως αναμένεται να καταδείξουν τα στοιχεία που πρόκειται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα στατιστικά στοιχεία που θα παρουσιάσει η Eurostat την ερχόμενη Τρίτη θα τονίζουν πως η ανάπτυξη στη ζώνη των 17 μελών του ενιαίου νομίσματος έχει υποχωρήσει κατά 0,2% κατά το δεύτερο τέταρτο, έπειτα από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μολαταύτα, η οικονομία της δεν έχει φθάσει ακόμη στο χαμηλότερο σημείο καμπής, προειδοποιεί ο Κριστόφ Βάιλ, οικονομολόγος στη γερμανική Commerzbank, προσθέτοντας πως «οι δείκτες για το τρίτο τέταρτο υποδεικνύουν ακόμη πιο αρνητική απόδοση».

Η δημοσίευση των στοιχείων για την Ευρωζώνη θα ακολουθήσουν την παρουσίαση αυτών για την Γερμανική οικονομία, τα οποία αναμένεται να καταγράψουν μία καταβύθιση της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, έπειτα από την θετική ανάπτυξη 0,5% που είχε να επιδείξει κατά το πρώτο τρίμηνο.

Κατά συνέπεια, τα στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιώσουν πως η κρίση χρέους έχει αγγίξει και τη γερμανική οικονομία, καθώς η διολίσθηση των αντίστοιχων δεικτών καταδεικνύει πως οι εργοστασιακές παραγγελίες, η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο υποχωρούν όσο το τρίμηνο οδεύει προς το τέλος του.

Την ίδια στιγμή, τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία, που αναμένεται να αποκαλυφθούν την επόμενη εβδομάδα για την Ευρωζώνη, θα υπογραμμίζουν επίσης την μεγάλη δοκιμασία που υφίσταται μεγάλο μερίδιο της ομάδας του κοινού νομίσματος, πασχίζοντας να ικανοποιήσει το δημόσιο χρέος σε μία περίοδο οικονομικής δυσπραγίας.

Σαν αποτέλεσμα, τα δυσοίωνα στοιχεία της Τρίτης ενδέχεται να αναζωπυρώσουν νέες ανησυχίες στην Ευρώπη για την απόδοση της σκληρής πολιτικής λιτότητας, καθώς η ανεργία στο σύνολο της Ευρωζώνης έχει ανέλθει στο υπερφυσικό επίπεδο του 11,2%.

Η αρνητική οικονομική εικόνα στην Ευρώπη απαθανατίζεται επίσης και στις αναφορές για την επιχειρηματική δραστηριότητα του δευτέρου αυτού τετάρτου, με τις μεγάλες εταιρείες της περιοχής να προειδοποιούν για μία ισχνή επιχειρηματική απόδοση κατά το επόμενο εξάμηνο.

Τα στοιχεία της Τρίτης για το ΑΕΠ αναμένεται να συνοδεύονται από τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, τα οποία καταγράφουν πτώση κατά 0,2% τον Ιούνιο, έπειτα από την άνοδο 0,7% που είχε σημειωθεί τον Μάιο.

Με πολλά μέλη της Ευρωζώνης να βρίσκονται ήδη βυθισμένα στην ύφεση, οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης πως η ζώνη θα κινηθεί σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, καθώς τα μέλη της εφαρμόζουν δημοσιονομικές περικοπές προκειμένου να μειώσουν τα διογκωμένα κρατικά ελλείμματά τους.

Εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, εάν επαληθευθούν οι πρώτες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας για υποχώρηση κατά 0,1% της οικονομίας της χώρας στο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα διανύσει δύο διαδοχικά τρίμηνα του έτους σε συνθήκες οικονομικής συστολής, που σε τεχνικούς όρους είναι ομώνυμη με ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία παρέμεινε αποτελματωμένη τον Ιούνιο, έπειτα από υποχώρηση 2,1% που κατέγραψε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Insee.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook