Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, όπου έχει επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία για την κατάσταση στη Συρία.

Μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η κ. Κλίντον είπε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την κρίση στη Συρία.

«Όμως τώρα πρέπει να περάσουμε στις πραγματικές λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

» Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες και έναν σημαντικό ρόλο, για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να κάνει ακριβώς αυτό.»

Η υπουργός επισήμανε επίσης ότι η Συρία δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο των ανταρτών του ΡΚΚ και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.

Παράλληλα, επανέφερε το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ, το Ιράν και την Συρία, οι οποίες «παρατείνουν τη ζωή του καθεστώτος Ασαντ», όπως εξήγησε.

Παρέμβαση στην υπόθεση της Συρίας έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι το Παρίσι έχει δεσμευτεί στην αναζήτηση «πολιτικής λύσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών θα συναντηθούν την Κυριακή στην Τζέντα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και για να επιλέξουν τον αντικαταστάτη του Κόφι Ανάν ως απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, την Τρίτη.

Συγκρούσεις και «θερμά» επεισόδια

Λίγες ώρες προτού φτάσει στην Τουρκία η Χίλαρι Κλίντον, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε συριακά και ιορδανικά στρατεύματα στη μεθόριο των δύο χωρών, με αφορμή την προσπάθεια στελεχών του καθεστώτος, αλλά και εκατοντάδων προσφύγων να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τους Ιορδανούς, Σύροι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας περίπου 500 προσφύγων, περιλαμβανομένων λιποτακτών και στελεχών του καθεστώτος που αποσκίρτησαν.

Άνδρες της ιορδανικής συνοριοφυλακής ανταπέδωσαν τα πυρά όταν οι Σύροι συνέχισαν να πυροβολούν εναντίον προσφύγων που βρίσκονταν ήδη στο ιορδανικό έδαφος.

Συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών σημειώνονται στο Χαλέπι, αλλά και σε συνοικίες της Δαμασκού.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατάφερε να ανακαταλάβει ορισμένες στρατηγικής σημασίας θέσεις στη συνοικία Σαλαχεντίν» δήλωσε ο Αμπντέλ Καντέρ Σάλεχ, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον οποίο έχουν συγκροτήσει λιποτάκτες και πολίτες που πήραν τα όπλα.

«Οι συγκρούσεις είναι βίαιες και δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες 24 ώρες. Πολλοί τομείς στο Χαλέπι βομβαρδίζονται» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο κέντρο της Δαμασκού, δήλωσε κάτοικος της συριακής πρωτεύουσας στο Reuters.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook