Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα Κυριακή πως οι περισσότερες απειλές στην ασφάλεια του Ισραήλ \”μειώνονται\” στην προοπτική το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σημερινές αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την Τεχεράνη ότι έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της για την απόκτηση αυτών των όπλων.

Τα σχόλια του πρωθυπουργού στην εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στη φιλελεύθερη Χααρέτζ, που ασκεί συχνά κριτική στον Νετανιάχου, και στη συντηρητική, φιλο-κυβερνητική Ισραέλ Χαγιόμ, έρχονται σε μια στιγμή που η διαμάχη στο Ισραήλ εντείνεται για το κατά πόσον πρέπει να πάει σε πόλεμο με το Ιράν –και σύντομα– για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου είπε πως \”όλες οι απειλές που κατευθύνονται αυτή τη στιγμή εναντίον του εσωτερικού μετώπου του Ισραήλ μειώνονται από μια άλλη απειλή, διαφορετική ως προς το σκοπό, διαφορετική ως προς την ουσία\”.

\”Ως εκ τούτου λέω και πάλι, δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα\”, είπε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης πως το Ισραήλ \”επενδύει δισεκατομμύρια στην άμυνα στο εσωτερικό μέτωπο\” και πραγματοποιεί ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, υπαινισσόμενος τη στρατιωτική άσκηση που έγινε την εβδομάδα αυτή σε πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ προκειμένου να δοκιμαστεί ένα σύστημα προειδοποίησης με μήνυμα κειμένου για πυρηνικά πλήγματα.

Η ισραηλινή κεντρική τράπεζα έχει επίσης ασκηθεί σε σενάρια \”μεγάλης κρίσης\” όπως ο πόλεμος με το Ιράν, δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Στάνλεϊ Φίσερ, σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε κανόνες που αποσκοπούν να απλοποιήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως θέτοντας προθεσμίες για το μέχρι πότε θα επιτρέπεται σε υπουργούς να αλλάζουν γνώμη για ψηφοφορίες, αν και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Ζβι Χάουζερ επέμεινε πως οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν ρητά \”οποιονδήποτε ιδιαίτερο τύπο απόφασης\”.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, η εφημερίδα Χααρέτζ ανέφερε πως μια νέα Αποτίμηση Εθνικής Ασφάλειας (NIE) που συντέθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα περιλαμβάνει μια \”ενημέρωση της τελευταίας στιγμής\” για σημαντική πρόοδο του Ιράν στην ανάπτυξη μιας πυρηνικής κεφαλής \”πολύ πιο πέρα από το σκοπό που είναι γνωστός\” στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Η Ισραέλ Χαγόμ έκανε λόγο για φερόμενα ως ευρήματα της NIE πως το Ιράν έχει \”ενισχύσει τις προσπάθειες\” για προώθηση του πυρηνικού του προγράμματος, περιλαμβανομένης της εργασίας για την ανάπτυξη κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων και ανέφερε πως οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ αντιστοιχούν με αυτές τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Καμία εφημερίδα δεν παρέθεσε απευθείας δηλώσεις ή λεπτομερή στοιχεία. Για τη Χααρέτζ, είναι η δεύτερη φορά από την Πέμπτη που αναφέρεται σε μία νέα NIE.  Η Ουάσινγκτον δεν έχει σχολιάσει κατά πόσον υφίσταται μια τέτοια NIE. Αλλά οι αξιωματούχοι της λένε πως η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ παραμένει πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει αποφασίσει αν θα κατασκευάσει μια βόμβα και απέχει χρόνια από οποιαδήποτε τέτοια πυρηνική ικανότητα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook