Άνοδος των βάσεων σε σαράντα τμήματα πανεπιστημίων αναμένεται φέτος, καθώς η οικονομική κρίση έχει στρέψει τους υποψηφίους προς τις ελάχιστες σχολές που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή έχουν τουλάχιστον καλές προοπτικές εργασίας.

Επίσης, έχουν αναμένεται να αυξηθούν και πάλι οι επιλογές των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ώστε η οικογένεια να μην επιβαρυνθεί με τα έξοδα που απαιτούνται για να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Περισσότερα μόρια, σε σχέση με πέρυσι, απαιτούνται φέτος για σχολές όπως η Φιλολογία και η Ψυχολογία, σύμφωνα με το «Έθνος», ενώ αισθητή άνοδο θα περιμένουν και όσοι στρέφονται σε σχολές, όπως αυτές της αστυνομίας και τις στρατιωτικές.

Χαρακτηριστικά, ακόμη και πάνω από 1.000 μόρια ενδέχεται να ανέβει η βάση στο τμήμα αστυφυλάκων, ενώ οι αστυνομικές σχολές επιλέχθηκαν από τους διπλάσιους σε σχέση με πέρυσι υποψήφιους και έτσι η βάση αναμένεται να ξεπεράσει τα 18.300 μόρια.

Μικρότερη, ωστόσο, θα είναι η αύξηση και στις στρατιωτικές σχολές καθώς έχουν μειωθεί οι θέσεις των εισακτέων.
Η ιατρική στρατιωτική σχολή θα κυμανθεί κοντά στα 19.200 μόρια, η Ικάρων κοντά στα 19.000 μόρια όπως και των Μηχανικών, αλλά και η Ευελπίδων θα κυμανθεί φέτος κοντά στα 16.000 μόρια.

Σχολές με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας όπως η Φυσικοθεραπείας Αθήνας θα κυμανθεί κοντά στα 16.500 μόρια, ενώ η Διατροφής Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης κοντά στα 15.000 μόρια.

Αύξηση θα σημειώσουν και τα παραϊατρικά επαγγέλματα με τις σχολές Ακτινολογίας Ραδιολογίας κοντά στα 13.500 μόρια, Οπτικής Οπτομετρίας 13.200 μόρια.

Οι σχολές που πάντα βρίσκονταν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων όπως η Νομική της Αθήνας θα βρεθούν κοντά στα 19.000 μόρια, ενώ οι Παιδαγωγικές σχολές θα κυμανθούν κοντά στα 17.500 με 18.000 μόρια.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook