Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητο.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ δεν είχε σημειώσει μεταβολή έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Όπως όλα δείχνουν, η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους. Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε (κατά 0,7%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και στην Ισπανία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% έναντι του α΄τριμήνου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Στην Πορτογαλία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και η Κύπρος παρέμεινε σε ύφεση. Στη Φινλανδία, η πτώση ήταν 1% έναντι αύξησης 0,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Η Eurostat δεν ανακοίνωσε στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ των «27», σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε παραμείνει αμετάβλητο.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.

Νωρίτερα, σήμερα, οι σχετικές ανακοινώσεις από τη Γερμανία και της Γαλλία έδειξαν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης απέφυγαν, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, την ύφεση.

Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, το βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,6% έναντι του Μαΐου, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,9%.

Στην ΕΕ, υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ στο α΄τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,8%.

 

in.gr