Με αφορμή την οικονομική κατάσταση, πρόσφατη έρευνα δείχνει πως τα ποσοστά των αυτοκτονιών στην Βρετανία μπορεί να σημειώσουν άνοδο της τάξης του του 8 με 15%.

Βρετανοί ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης των οποίων δημοσιεύονται σήμερα στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει σχέση με τις περίπου 1000 επιπλέον αυτοκτονίες που έγιναν στη Βρετανία μεταξύ του 2008 και του 2010.

 Το 2007 έγιναν 4.006 αυτοκτονίες, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών εν γένει σημείωνε πτώση για περίπου είκοσι χρόνια. Ωστόσο, παράλληλα με μια αύξηση της ανεργίας, ο αριθμός των αυτοκτονιών ανέβηκε στις 4.292 το 2008 και στις 4.388 το 2009, προτού ξαναπέσει το 2010 στις 4.206, την ώρα που σημειώθηκε επίσης πτώση του ποσοστού ανεργίας.

 \”Υπολογίσαμε τη διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό αριθμό (των αυτοκτονιών) και αυτόν στον οποίο θα μπορούσαν να ανέρχονται αν η πτωτική τάση που είχε καθιερωθεί πριν από την κρίση συνεχιζόταν\”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Στάκλερ, που ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

 Οι ερευνητές συμπέραναν ως εκ τούτου ότι μεταξύ του 2007 και του 2008 η αύξηση των αυτοκτονιών ανερχόταν σε 8% μεταξύ των ανδρών και σε 9% μεταξύ των γυναικών και ότι σε περίοδο τριών ετών 846 αυτοκτονίες μεταξύ των ανδρών και 155 μεταξύ των γυναικών θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει αν δεν ερχόταν η οικονομική κρίση.

 Επίσης συμπέραναν ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2010, οποιαδήποτε ετήσια αύξηση 10% στον αριθμό των ανέργων συνδεόταν με μια αύξηση 1,4% των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών.

 \”Υπάρχει ένας κίνδυνος το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα έχει μια συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας να ξεπερνάει τα φερόμενα οφέλη των περικοπών στους προϋπολογισμούς\”, σημειώνουν οι Βρετανοί ερευνητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook