Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16/08/2012, η πρώτη συνάντηση των αρμόδιων παραγόντων του τουρισμού στο Δήμο Αγίου Νικολάου, με θέμα το σχεδιασμό των εκδηλώσεων και την κατάρτιση του προγράμματος σχετικά με τον εορτασμό της Εβδομάδας Τουρισμού που θα διαρκέσει από την Κυριακή 23 έως την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Δημήτρης Κουνενάκης - Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου – Μιχάλης Σγουρός υπεύθυνος σε θέματα Τουρισμού, η Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού -Μαρία Καφετζάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος Επιτροπής Τουρισμού κ. Γιώργος Γουναλάκης , η κ. Κουλουμπράκη Χρυσάνθη – υπεύθυνη Τμήματος Τουρισμού Δήμου Αγ. Νικολάου, ο κ. Βιδάλης Στάθης - Πρόεδρος ΔΕΑΝ, ο κ. Χαριτάκης Θωμάς - Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο κ. Τζώρτζης Χρήστος - μέλος Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Κριτσάς, η κ. Σημαντηράκη Ευαγγελία - Διευθύντρια ΑΣΤΕΑΝ, ο κ. Μασσάρος Νίκος - Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς, ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης- Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο κ. Γιώργος Ν. Χουρδάκης - Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού, ο κ. Γιάννης Πατεράκης -Προϊστάμενος ΚΤΕΛ Νομού Λασιθίου, ο κ. Γιάννης Λεβέντης- Πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λασιθίου, ο κ. Γιώργος Αρακαδάκης -Οικονομικό Επιμελητήριο – Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου, η κ. Ειρήνη Σφακιανάκη -μέλος Δ.Σ. Επιχειρησιακής Βραχασίου και ο κ. Ιάσων Ταβλάς -μέλος Επιτροπής Τουρισμού και ΔΑΕΑΝ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Μαρία Καφετζάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια παρουσίασε το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού για το 2012 «Τουρισμός-Αειφόρος Ενέργεια, Ενεργοποίηση Αειφόρου Ανάπτυξης» .

«Το 2012 είναι διεθνές έτος της «αειφόρου ενέργειας» για όλους και έχει ως στόχο να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση στην ενέργεια, να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά της ενεργειακής απόδοσης και να διπλασιάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai. http://wtd.unwto.org/en/content/message-unwto-secretary-general-taleb-rifai

«Στόχος του Δήμου είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών μια και η περιοχή μας είναι κυρίως τουριστική ώστε να κινητοποιήσουμε τις συνειδήσεις του κόσμου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε τη σπουδαία σημασία της ημέρας αυτής γιατί εκτός του ότι αποτελεί μία μεγάλη γιορτή για όλους, επί πλέον μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε τον τουρισμό μας και την μοναδική κρητική φιλοξενία που διαθέτει ο τόπος μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2012 θα διεξαχθούν κυρίως στις τουριστικές περιοχές του Δήμου, στον Άγιο Νικόλαο, στην Κριτσά, στην Ελούντα, στο Καλό Χωριό, στο Σίσι και στη Μίλατο.

Θα ενημερωθούν επίσης με επιστολή αλλά και μέσω των ΜΜΕ, όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις ώστε να δηλώσουν τη συμμετοχή τους καθώς και αν επιθυμούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στην περιοχή τους.

Η εβδομάδα Τουρισμού 2012 περιλαμβάνει προσφορές και κεράσματα στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες τόσο στις παραλίες όσο και στα γραφεία πληροφοριών ενώ τα κρητικά προϊόντα και η κρητική διατροφή θα πρωταγωνιστούν σε όλες τις εκδηλώσεις. Προτάθηκε επίσης να τιμήσουμε συμβολικά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου που θα προσεγγίσει το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στις 26 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει από το πρωί έως και το απόγευμα. Αναφέρθηκε ακόμα ότι θα τιμηθούν πρόσωπα τα οποία έχουν συμβάλλει στον τουρισμό καθώς και επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Το αναλυτικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όλοι οι συμμετέχοντες κατέθεσαν αρκετά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις σχετικά με τη κατάρτιση του προγράμματος και συμφωνήθηκε, αφού αποσταλούν όλες γραπτώς στο Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου, να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στις 28 Αυγούστου στη 1 το μεσημέρι.