Ο Tony Nicklinson έμεινε παράλυτος μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ελλάδα, το 2005.
Επτά χρόνια μετά, έμαθε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του για ευθανασία με τη βοήθεια γιατρού. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, εκείνος ξέσπασε σε κλάματα.

Το δικαίωμα στην ευθανασία

Ο 58χρονος που είναι παράλυτος από τον λαιμό και κάτω, μπορεί να επικοινωνήσει μόνο ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του. Η υπόθεση του αποτέλεσε πρόκληση για τους δικαστές που ασχολούνται με υποθέσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη Βρετανία και την Ουαλία. Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης είναι ότι ακόμα κι αν ο γιατρός του ετοιμάσει το κοκτέιλ της ευθανασίας, ο ίδιος δεν θα μπορεί να κάνει μόνος του τη θανατηφόρα ένεση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι γιατροί που θα του κάνουν την ένεση θα διωχθούν για ανθρωποκτονία.

Ο Tony Nicklinson δέχεται βοήθεια από τη σύζυγο του και τις δύο κόρες του και περιγράφει τη ζωή του σαν δράμα. Ο δικαστικός του αγώνας έχει ήδη διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να συνεχιστεί.

O μόνος τρόπος επικοινωνίας για τον άτυχο άντρα είναι ο υπολογιστής του στον οποίο έχει περαστεί ειδικό software που ανιχνεύει τις κινήσεις των ματιών του και τις μετατρέπει σε γράμματα του αλφαβήτου. Κάπως έτσι κατόρθωσε να πληκτρολογήσει και το πρώτο του tweet μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τις πρώτες 24 ώρες δημιουργίας του λογαριασμού, ο λογαριασμός του είχε περισσότερους από 2.500 followers και αυτή τη στιγμή τον \”ακολουθούν\” πάνω από 44.000 άτομα από όλο τον πλανήτη, με τη συμπαράσταση του κόσμου να είναι συγκινητική. Μετά την αρνητική εξέλιξη της δικαστικής του υπόθεσης, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο:

\”Είμαι απογοητευμένος με την απόφαση του δικαστηρίου. Οι δικαστές θα έπρεπε να με αντιμετωπίσουν όπως πραγματικά είμαι, απολύτως δυστυχισμένος. Αισθάνομαι αδύναμος, καθώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα μόνος μου. Οι δικαστές θα έπρεπε να σέβονται το δικαίωμα για έναν αξιοπρεπή θάνατο. Με καταδικάζουν σε μια ζωή δυστυχισμένη\”.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το διαδίκτυο καλεί τους ενδιαφερόμενους να υπογράψουν την αίτηση για αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά το δικαίωμα στην ευθανασία, κάτι που ζητούν και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται στην κατάσταση του Tony Nicklinson.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook