Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καίμ.

\” Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων \”, τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

\” Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών \”, δήλωσε ο Καίμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, την Βεγγάζη.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καίμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.

Ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης έθεσαν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και συντάχθηκε με τους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες, θα προβλέπει το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters, το Συμβούλιο «αποφασίζει να εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο (της Λιβύης) προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες». Αναθέτει μάλιστα στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβολή της ζώνης αυτής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διέκοψε τη συνεδρίασή του, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη, ενώ ορισμένα μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ