Ειδικά ρομπότ επιστρατεύουν οι ιαπωνικές αρχές προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα.

Τα ρομπότ μπορούν να φτάσουν σε σημεία, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν ή είναι πολύ επικίνδυνο να πάνε.

Το πρώτο είναι το Active Scope Camera, ένας τηλεκατευθυνόμενος μηχανικός διασώστης μήκους οκτώ μέτρων που, όπως προδίδει το όνομά του, είναι εξοπλισμένος με κάμερες και, σύμφωνα με τη Δρα. Ρόμπιν Μέρφι από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας, είναι «πιθανότατα το πλέον κατάλληλο ρομπότ για χρήση σε στενούς χώρους». Μοιάζει με φίδι, μήκους 8 μέτρων, το οποίο έρπει με ταχύτητα 4,7 εκατοστών το δευτερόλεπτο και τρυπώνει όπου του «υποδείξει» ο χειριστής.

Το Active Scope Camera χρησιμοποιήθηκε στη διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης που βρισκόταν υπό κατασκευή στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Ένα δεύτερο ρομπότ, που αναμένεται να μετάσχει στις έρευνες είναι ο Quince, ο οποίος χάρη σε τροχούς σαν αυτούς των τανκς, μπορεί να κινηθεί με άνεση πάνω στα συντρίμμια ή ακόμη και να ανεβεί σκάλες, ενώ είναι εξοπλισμένος με σύστημα που επιτρέπει την ανίχνευση ζωής κάτω από τα ερείπια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook