Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 βαθμών, σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ανατολικά του Τόκιο, με επίκεντρο σε διαφορετικό σημείο από εκείνο του σεισμού – γίγαντα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ, καθώς φωτιές ξεσπούν η μια μετά την άλλη στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊτσί της Φουκουσίμα.

Οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις επέστρεψαν στις θέσεις τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει εσπευσμένα λίγες ώρες πριν υπό το φόβο έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και από 1.000 μιλισερβέτ (mSv) βρίσκονται στα 600-800 mSv, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.

Την Τετάρτη ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4. Η τηλεόραση της Ιαπωνίας αναμετέδωσε πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν το κτήριο.

Αργότερα, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Ωστόσο, καπνός άρχισε να βγαίνει και από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού. Ένα ελικόπτερο του ιαπωνικού στρατού απογειώθηκε για να ρίξει νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο πλαίσιο των προσπαθειών ψύξης του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Έντονη είναι η ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες του σταθμού Νταϊτσί στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.

Ήδη, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Νέα ένεση ρευστότητας από τη BoJ

Επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 13,8 τρισ. γεν (170,5 δισ. δολάρια) διοχέτευσε στο σύστημα η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, στην τρίτη έκτακτη παρέμβασή της στις αγορές μετά τον καταστροφικό σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, η BoJ διοχέτευσε 5 τρισ. γεν, άμεσα, στις χρηματαγορές για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι τα υπόλοιπα 8,8 τρισ. γεν θα παρασχεθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Χθες, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 20 τρισ. γεν, καθώς ο δείκτης Nikkei έκανε «βουτιά» 10,6%. Σήμερα, ο ιαπωνικός δείκτης ανέκαμψε, κλείνοντας με άνοδο 5,7%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook