Οικονομική ζημιά εκατομμυρίων ευρώ η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει καίριο πρόβλημα στο τοπικό οικοσύστημα αλλά και σε δεκάδες οικογένειες που απασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας, φαίνεται να δημιουργεί η καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει αυτές τις ημέρες τη Χίο. Πιο συγκεκριμένα, τοπικές πηγές αναφέρονται σε καταστροφή του 30% έως και 45% των μαστιχοκαλλιεργειών, σε μια πρώτη πρόχειρη αποτίμηση. Μια καταστροφή που ακόμα και στο καλύτερο σενάριο αναμένεται να πλήξει καίρια την οικονομία του μεγάλου νησιού του ανατολικού Αιγαίου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η μαστίχα παρασκευάζεται κυρίως στην περιοχή της νότιας Χίου και ιδιαίτερα στα παρακάτω χωριά: Λιθίο, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμιον, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει να καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή, Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Πυργί, περιοχές με συνολική παραγωγή άνω του 30% στο σύνολο της παραγωγής μαστίχας σε όλο το νησί.

Ένα αριθμητικό δεδομένο που προκαλεί τρόμο είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής έχουν καεί συνολικά 70.000 στρέμματα την ώρα που στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Χίου υπολογίζουν ότι καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα γης και 1.150.000 μαστιχόδενδρα στη νότια Χίο.

protothema.gr