Τελικά, η φημολογία που υπήρχε όλες αυτές τις ημέρες, ότι η ΕΚΤ θα κάνει παρέμβαση, αγοράζοντας ομόλογα των χώρων του Νότου, επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη .

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau και προετοιμάζοντας το έδαφος για την επικείμενη δράση της ΕΚΤ, είπε ότι, σύντομα, θα αρχίσουν ξανά οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να ξεκινήσει από το πρωί ράλι τόσο στις αγορές ομολόγων όσο και στα χρηματιστήρια. Ήδη, το απόγευμα της Τρίτης το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών ομολόγων είχε πέσει στο 5,64%, ενω των ισπανικών σημείωσε πτώση στο 6,16% .

Ο Γεργκ Άσμουσεν εκτιμά ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα είναι πιο επιτυχημένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, και συμπληρώνει ότι το νέο πρόγραμμα είναι καλύτερα σχεδιασμένο σε σχέση με τα παλιά.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, οι δηλώσεις του αποτελούν στήριξη στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως εξηγεί ο κ. Άσμουσεν, η ΕΚΤ θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό της ΕΕ, τον EFSF, αρχικά, και αργότερα σε συνδυασμό με τον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ, τον ESM, όταν αυτός ενεργοποιηθεί.

Κατά την προσωπική του άποψη, θα ήταν θετικό το αίτημα για παρέμβαση των EFSF – ESM στην πρωτογενή αγορά, πριν αναλάβει δράση η ΕΚΤ. Ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί προϋπόθεση για παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

 Τέλος, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο  της ΕΚΤ θα αποφασίσει σε πλήρη ανεξαρτησία, αν, πότε και πώς θα αγοράζονται ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook