Η οικονομία του Ισραήλ θα αντιμετώπιζε ζημίες που ξεπερνούσαν σε ύψος το 5% του ΑΕΠ εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυαν επίθεση στο Ιράν για να πλήξουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με πρόβλεψη εταιρείας οικονομικών μελετών.

Η BDI-Coface εκτίμησε ότι οι ζημιές θα φτάσουν τα 167 δισεκ. σέκελ (33,5 δισεκ. ευρώ).

Το ποσό αυτό ισούται με το 5,4% του ΑΕΠ το 2011.

Αναλυτικότερα, η άμεση οικονομική ζημία θα ανερχόταν σε 47 δισεκ. σέκελ και οι έμμεσες ζημίες θα έφθαναν τα 24 δισεκ. σέκελ το χρόνο για τρία ως πέντε χρόνια λόγω της κατάρρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τους τελευταίους μήνες η ρητορική των Ισραηλινών ηγετών έχει κλιμακωθεί, με συνεχείς έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις ότι η χώρα τους μπορεί να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδεχομένως και πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Το Ισραήλ, που γενικά πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του.

Η BDI σημείωσε ότι το 2006, στον πόλεμο των 32 ημερών του Ισραήλ με το Λίβανο, είχε προκληθεί συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισραήλ κατά 0,5%, με τα άμεσα κόστη —τις ζημίες σε περιουσίες πολιτών, υποδομές κ.ά.— να πλήττουν την οικονομία κατά ακόμη 1,3%.

«Σε περίπτωση ενός πολέμου του ίδιου μεγέθους, διάρκειας και (συγκρίσιμων) ζημιών, είναι πιθανό να αναμένουμε ζημία 16 δισεκ. σέκελ», σύμφωνα με την εταιρεία. Ο πόλεμος με το Λίβανο κυρίως επηρέασε το βόρειο Ισραήλ, από όπου προκύπτει περίπου το 20% του ισραηλινού ΑΕΠ.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι σε περίπτωση ενός πολέμου θα επηρεαζόταν και το κεντρικό τμήμα της χώρας, στο οποίο σημειώνεται το 70% της οικονομικής δραστηριότητάς της», ανέφερε το BDI, αναφέροντας ότι το ισραηλινό ΑΕΠ ανήλθε σε 870 δισεκ. σέκελ το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει οικονομική κρίση σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook